Jamina Roberts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamina Roberts. Foto: Bildbyrån

Jamina Roberts gör 15:e raka mästerskapet – men första som lagkapten

Uppdaterad
Publicerad

Jamina Roberts har, precis som Sverige, fått en strålande start på EM.

Vänsternian är en av de mest rutinerade spelarna i den svenska EM-truppen och gör sitt 15:e raka seniormästerskap.

Men för första gången bär hon kaptensbindeln.

– Jag har fått den här rollen för att man tycker att jag passar i den som jag är, säger Roberts till SVT Sport.

Sverige har inlett EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro med segrar mot Serbien och Slovenien. Mot hemmanationen i går blev det åtta mål för Jamina Roberts som gör sitt första mästerskap som lagkapten.

Roberts försöker däremot se till att den nya rollen inte påverkar henne för mycket. Hon kommer inte förändra sig själv.

– Jag har fått den här rollen för att man tycker att jag passar i den så som jag är. Och då tänker jag att jag ska fortsätta med det. Det blir liksom fejk om jag ska försöka vara någon annan, säger Jamina Roberts.

Axnér: ”Del av hennes personliga utveckling”

Den svenska niometersspelaren känner sig ärad över rollen och vet själv vilka egenskaper hon tycker att en bra lagkapten ska ha.

– Att vara lyhörd och öppen mot tjejerna. Och är det något som känns jobbigt, som man inte vill ta själv med tränaren, så ska man kunna vara den länken däremellan.

Förbundskapten Tomas Axnér förklarar valet av Roberts som kapten med att det är en naturlig del av hennes utveckling.

– Hon har en stor erfarenhet och hon är en ledande spelare och har varit det under lång tid. Jag tycker att det är en del av hennes personliga utveckling att få utforska det också. Att få ta sitt ledarskap ett steg till, säger han.

Tangerar Gulldéns rekord

Roberts debuterade i A-landslaget 2010 och gör i Slovenien sitt 15:e raka seniormästerskap. Därmed tangerar hon Isabelle Gulldéns rekord över flest mästerskap.

– Som jag brukar säga, det är något man kan se tillbaka på när man slutar och vara stolt över. Men just nu när man är mitt uppe i det är det inget jag tänker på.

Vad är det som driver dig år efter år?

– Så länge jag tycker att det är kul så vill jag fortsätta. Och sedan, om jag spelar på den här nivån så vill jag vara med i landslaget och då har man en motivation att inte bli bortplockad härifrån.

Sverige möter Danmark i den sista gruppspelsmatchen på tisdag klockan 20.30.

Se hela inslaget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.