Jättevändning av Island – som tappade ändå

Uppdaterad
Publicerad

Island hade vänt 15-20 till 22-21 mot Kroatien i EM-handbollens huvudrunda men tappade igen och förlorade med 22-23 efter stor dramatik. Därmed krossades troligen drömmen om en semifinal och spel om medaljerna. 

– Det var en väldigt tuff match. Vi är såklart väldigt besvikna eftersom vi på slutet hade chansen att vinna matchen men vi missade två klara chanser, vilket blev väldigt betydelsefullt, säger förbundskaptenen Gudmundur Gudmundsson till europeiska handbollsförbundet.

En seger hade gett Island en gyllene läge att spela om medaljerna men nu har inte laget saken i egna händer längre. När Orri Freyr Thorkelsson med känsla gjorde 22-21 på ett kantskott med drygt fem minuter kvar var en mäktig vändning genomförd.

Handbolls-EM

Ett underläge vid 15-20 hade vänts på tio minuter och Island var på väg upp på sex poäng efter fyra matcher och hade kunnat sätta press på Danmark och Frankrike som möts i sista omgången på onsdag. Laget hade även möjlighet att gå fram till en tvåmålsledning men missade.

Miss med minuten kvar

Efter 58.59 kom Elvar Asgeirsson i ett utmärkt läge från linjen men sköt långt utanför och 22-22 stod sig. Coachen Gudmundur Gudmundsson tog sig för pannan och trodde inte att det var sant. I stället satte Ante Gadza 22-23 för Kroatien efter 59.47 och Island blev av med en viktig poäng.

– Tack gode gud för att Ante Gadza satte sin sista chans och att vi vann den här dramatiska matchen, säger försvarsspelaren Ivan Martinovic.

Island fick ett frikast när klockan tickat upp på 60.00. Återigen var det Asgeirsson som fick chansen att ge Island en poäng men en välväxt mur på sex kroatiska spelare var omöjlig att forcera. Danmark blev i kväll första lag att nå semin efter att ha besegrat Nederländerna med 35-23.

Det var stor besvikelse i det isländska laget medan Kroatien, som inte hade något att spela för eftersom man inte kan nå medaljspelet, jublade som om de vunnit turneringen. Ivan Pesic i målet klev fram och blev matchvinnare.

KLIPP: Sverige besegrade Tyskland i handbolls-EM (23 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet