Ricoh och AIK går ihop och tar plats i Handbollsligan Foto: Bildbyrån

Klart: Division 2-laget AIK till handbollsligan

Uppdaterad
Publicerad

AIK kommer att spela i handbollsligan nästa säsong. På lördagsmorgonen kom beskedet att förbundet låter AIK ta över Ricohs plats i högstadivisionen.

– Vi är jätteglada att det blev som vi önskat och trott, säger AIK Handbolls ordförande Christer Widoff till SVT Sport.

Svenska handbollsförbundets tävlingskommité accepterar AIK:s ansökan om spel i handbollsligan. Det beskedet lämnade man till klubben på lördagsmorgonen och det innebär att division 2-laget tar över Richos plats i högstaligan.

– Tävlingskommitén ställer sig positiva till samgåendet. Nu finns inga tekniska begränsningar för att AIK ska spela i elitserien, säger AIK Handbolls ordförande Christer Widoff till SVT Sport.

Återkomst efter 38 år

Sammanslagningen mellan AIK och Ricoh innebär att framgångssagan Ricoh Handboll – bara elva år efter starten – upplöses som förening medan AIK är tillbaka i finrummet efter 38 år i landets lägre divisioner.

– AIK är ett starkt varumärke som hjälper ligan att skapa dragkraft för hela handbollsligan och skapa medialt intresse. Målsättningen för nästa säsong är att gå till slutspel och på sikt aspirera om SM-guld, säger Widoff.

Men i dagsläget finns det varken spelare eller tränare?

– Så är det men vi för diskussioner med många. Det som är klart är att Richos sportchef Ingemar Linnell fortsätter i sin roll och det känns jättebra, han har enorm erfarenhet.

Kommer ni ställa ett helt nytt lag på benen i höst?

Det kommer kanske bli fem, sex spelare från Ricoh och en god portion nya men vi kommenterar inga diskussioner, utan under nästa vecka börjar vi annonsera spelare och eventuellt ledare. Till AIK-spelarna har jag uttryckt att de har samma möjlighet som alla andra, men förstås att handbollskvaliteten avgör.

Foto: AIK Handboll

”Över 250 000 supportrar i Norden”

AIK kommer att spela sina hemmamatcher i Solnahallen och ordföranden hoppas på att lyfta intresset och fylla hallen. Heta derbyn mot Hammarby är att vänta, bland annat.

– Det vore coolt med 4 000 personer i ett fullsatt, kokande Solnahallen. Vår ambition är att höja handbollsintresset i norrort och västerort. Sedan har AIK en bit över 250 000 supportrar i Norden och vi hoppas kunna mobilisera handbollsintresserade, säger Widoff och fortsätter:

– Vi har även tagit beslut om att bolagisera herr- och damverksamheten för att skapa en professionalism och särskilja seniorerna från ungdomsverksamheten, vilket är naturligt av ekonomiska anledningar.

Hur är statusen för damlaget?

– Tyvärr åkte vi ur allsvenskan med damerna i år. Nu föryngrar vi i division 1 och siktar på att etablera oss i allsvenskan inom ett par år, till att börja med.

Geografin en viktig faktor för beslutet

AIK:s ordförande har i tidigare intervjuer uttryckt ett starkt stöd i frågan från övriga handbollsliga-klubbar, men handbollsförbundet är tydliga med att det inte har någon betydelse vid samgåendet som nu skett.

– Det här är ett ärende som förbundet sköter helt och hållet. Vi utgår från tävlingskommiténs principer, så klubbarna påverkar ingenting, säger handbollsförbundets tävlingschef Adam Engström.

Vilka faktorer påverkar ett samgående?

– En viktig del är att föreningen upplöses, och sedan är geografin en viktig faktor. Att klubbarna är verksamma i samma kommun och i detta fall även i samma hall bidrog till beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.