Foto: Bildbyrån

Klart: Loui Sand får spela i herrallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Loui Sand skrev tidigare i sommar på för Kärra HF.

Nu står det klart att han får tillstånd att spela för klubben i allsvenskan, meddelar Svenska handbollförbundet (SHF).

– Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll, säger Sand.

Han avslutade handbollskarriären för att genomgå en könskorrigering. Nu, två år senare, är Loui Sand tillbaka i elithandbollen.

28-åringen har i sommar skrivit på – och debuterat – för Kärra HF. Men för att spela för klubben i herrallsvenskan krävs ett matchtillstånd av Svenska handbollsförbundet. Det har han nu fått.

– Inom Svenska Handbollförbundet arbetar vi i enlighet med den gemensamma värdegrunden inom svensk idrott och svensk handboll. Vi arbetar för inkludering och allas rätt att vara med och därmed också för att motverka alla former av diskriminering, beslutet var självklart, säger Svenska handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp enligt förbundets officiella sajt.

”Oerhört tacksam”

Sand, som tidigare har representerat klubbarna Önnereds HK, IK Sävehof, Brest Bretagne och Fleury Loiret, trodde att han aldrig skulle kunna spela handboll igen.

– Längtan efter att få spela och tillhöra ett lag igen var så enormt stor och jag är så glad för att jag får den här möjligheten.

– Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas.

”Önskar Loui lycka till”

Förbundet skriver också att Skatteverket har godkänt bytet av det juridiska könet. Det är ett krav i SHF:s bestämmelser för att få spela herrhandboll.

– Vi ser mycket positivt på att Loui valt att komma tillbaka till handbollen och önskar både Loui och Kärra lycka till, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på SHF.

KLIPP: Sävehof svenska mästare för sjunde gången (18 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.