Nathalie Hagman. Foto: TT

Kontrat näst mest i VM – och Hagman målbäst

Uppdaterad
Publicerad

Näst mest kontringar i hela VM och en Nathalie Hagman som toppar skytteligan.

Med de förutsättningarna går Sverige in mot Frankrike i onsdagens kvartsfinal.

– Den typen av handboll vill vi spela, det är en framgångsfaktor, säger Hagman till SVT Sport.

Sent i går blev det klart att Sverige är vidare till kvartsfinal i VM. Där väntar Frankrike som vann OS-guld i somras.

Efter gruppspel och huvudrunda kommer Sverige till finalspelet som det landslag som kontrat näst mest i hela VM, 95 gånger. Bara Nederländerna har varit bättre med 106.

– Det är klart att den siffran ser jättebra ut och det är den typen av handboll som vi vill spela. Det är en framgångsfaktor just nu inom handbollen, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

– Vi vill stå bra bakåt och löpa och få enkla mål. Jag vet själv hur frustrerande det är att släppa in de målen. Det är något vi lagt stort fokus på och jag tycker att det ser väldigt bra ut.

Kontrat in hälften av målen

Just Hagman har varit framgångsrik i det svenska kontringsspelet. Hon toppar VM:s skytteliga med 62 fullträffar – hälften av dem, 31 stycken, har kommit på kontring.

– Det är mitt sätt att spela handboll på, en av mina bra egenskaper. Jag gillar att löpa och få bollen och matcherna som har spelats i mästerkapet har passat mig bra, säger Hagman som gjorde 19 mål mot både Puerto Rico och Kazakstan.

Frankrike har skördat stora framgångar inom damhandbollen de senaste åren. VM-guld 2017, EM-guld 2018 och OS-guld i somras, bland annat.

Närmat sig Frankrike

Senast Sverige slog det franska laget var för sju år sedan. Men Sverige har närmat sig, i sommarens OS blev det oavgjort i gruppspelet och en knapp förlust (27-29) i semifinalen.

Hur viktigt är det att omställningsspelet fungerar mot Frankrike?

– Väldigt viktigt. Jag tror att det är en stor bidragande faktor till att vi har spelat bra de sista mästerskapen.

– Frankrike är ett lag som släpper in väldigt lite mål men som också gör väldigt lite mål. Så det handlar om att vi ska springa med dem och försöka ösa in lite mål och förhoppningsvis stå tätt bakåt också. Så ska vi förhoppningsvis vinna.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Frankrike spelas 20.30 på onsdag.

KLIPP: SVT-experten: ”Frankrike är en mardrömsmotståndare”

Skytteligan i VM, topp fem:

Nathalie Hagman, Sverige 62

Irina Alexandrova, Kazakstan 43

Elke Josselinne Karsten, Argentina 43

Patricia Kovacs, Österrike 43

Jovanka Radicevic, Montenegro 41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.