Anna Lagerquist. Foto: Bildbyrån

Lagerquist: ”Det mest optimala alternativet jag kunnat lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lagerquist står utan klubb inför EM-kvalet senare i april.

Men mittsexan, som tränar handboll med Sävehof, hoppas ändå vara i form.

– Det här var det mest optimala alternativet jag kunnat lösa, säger hon till SVT Sport.

Anna Lagerquist bröt kontraktet med sin ryska klubb Rostov-Don, och berättar att hon lämnade landet dagen innan den ryska invasionen av Ukraina. Nu är hon i Sverige men har ingen möjlighet att ansluta till en svensk klubb eftersom det svenska transferfönstret stängde redan 15 februari.

– Jag försöker att göra det bästa av det. Jag försöker att se det här som en chans att kunna ge kroppen extra vila men också kunna träna upp den lite bättre än vad man annars har möjlighet till, säger Lagerquist till SVT Sport.

Lagerquist befinner sig för det mesta i Göteborg men är i Lund och hälsar på familjen när SVT Sport når henne.

Tränar med Sävehofs damlag

För att hålla igång kroppen inför kommande landslagssamling senare i april följer hon bland annat ett fysprogram som landslagets fystränare hjälpt henne att ta fram.

– Försäsongen började väl lite tidigare än väntat, skrattar Lagerquist.

– Jag försöker träna som jag annars hade gjort, samma volym och mängd. Nu när jag inte spelar matcher så kan jag träna lite tyngre. Hade jag spelat slutspel nu hade jag lagt upp både styrke- och konditionsträningen annorlunda.

Den 28-åriga mittsexan tränar dessutom med Sävehofs damer 2-3 gånger i veckan.

– Det uppskattar jag väldigt mycket.

– Sedan är jag lite mer som en extra träningsspelare som hjälper till där det behövs, men det känns som att det är den bästa uppladdningen jag kan få inför landslagssamlingen.

”Ser fram emot nästa säsong”

Det svenska handbollslandslaget spelar EM-kval mot Island 20 april och mot Turkiet 23 april och Lagerquist medger att uppladdningen inför kvalet inte är optimal.

– Det är klart att det mest optimala hade varit att spela matcher men för tillfället är ju det inte möjligt så då är väl det här det mest optimala alternativet jag har kunnat hitta och lösa, säger hon.

Sedan tidigare är det klart att Lagerquist spelar i franska Nantes nästa säsong.

– Jag ser fram emot nästa säsong, allt är nytt och det är alltid motiverande. Det är alltid roligt att komma till ett nytt lag. I Nantes får jag en bra helhet och en balans mellan handbollen och livet utanför handbollen och det var en av anledningarna till att jag valde Nantes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.