Foto: Bildbyrån

Lång väntan för mästerskapsdebutanten

Uppdaterad
Publicerad

Hon har väntat.

Och väntat.

Efter att ha varit reserv i två raka mästerskap fick Jessica Ryde till slut göra mästerskapsdebut – och då briljerade hon.

– Så otroligt kul att få komma in och göra ett mästerskap. Att få spela är helt underbart, säger den 26-åriga målvakten.

Sverige vann öppningsmatchen mot Tjeckien i EM – men det var långt ifrån övertygande till en början. 13-13 i halvtid och då fick Jessica Ryde komma in och EM-debutera. Det började inte bra. Tre minuter i den andra halvleken låg Sverige under med 13-16.

– Jag var lite nervös. Det är svenska landslaget och man vill ju liksom prestera. Så det är klart att det var nervöst. Men sen tänkte jag att ”det här har jag ju gjort förut, så jag borde veta vad jag ska göra”, säger Ryde.

Jo tack.

Ryde spelade upp sig – precis som många andra svenskor. Den Lugi-fostrade målvakten landade till sist på 41 i räddningsprocent.

– Har inte sett räddningarna själv, men det är en bra känsla att ha.

Var det här lite av ett genombrott för dig för den breda publiken?

– Det vill jag inte ta upp redan nu. Handboll har alltid varit någonting som är roligt och kul. Jag vill bara vara bra och nöjd med min insats. Sen orkar jag inte lägga nån värdering i om det var ett genombrott. Det var otroligt kul att få komma in och göra ett mästerskap. Så otroligt kul.

Spelarna i handbolls-EM lever i en skyddad bubbla. Men det stör inte Ryde.

– Kanske att man saknade en promenad på 20-30 minuter. Men vi tränar, vilar, äter. Det har inte funnits tid till det. Vi bor dessutom utanför stan så man ser inte folk och det finns inga butiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.