Magnus Wislander tar över som förbundskapten. Foto: Bildbyrån

Magnus Wislanders nya uppdrag – förbundskapten i goalball

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Wislander byter handboll mot goalball.

SVT Sport kan nu berätta att handbollsikonen är klar som ny förbundskapten för det svenska landslaget i goalball.

– Det är en ny grej för mig där jag har mycket att lära. Jag ser det som en spännande och intressant utmaning, säger Wislander.

Magnus Wislanders handbollsmeriter är i en klass för sig. Med 13 mästerskapsmedaljer och 386 landskamper tillhör han en av världens genom tiderna främsta handbollsspelare.

Men när det kommer till goalball får Wislander ses som nybörjare. Ändå står det nu klart att han kliver in som förbundskapten för de svenska landslaget som spelar B-EM i Portugal i november. Hans kontrakt sträcker sig över Paralympics i Paris 2024.

– Jag försökte skapa mig en uppfattning kring uppdraget och på något vis växte beslutet fram och jag förstod att det här kan bli riktigt roligt, säger Magnus Wislander i ett uttalande till förbundet.

Har spelat goalball – en gång

Wislander har spelat goalball en gång tidigare – på ett landslagsläger på 90-talet under förbundskaptenen Bengt Johanssons ledning.

– Det var hemskt, man var livrädd för att krocka med någon annan och visste inte vart målet var. Det har nog aldrig fuskats så mycket någonsin, glasögonen åkte upp och ner varannan sekund för man hade inte en susning om var man var. Jag är otroligt imponerad av spelarna som utför den här sporten.

Ser likheter med handboll

Ines Lopes, sportchef på Svenska Parasportförbundet, menar att Magnus Wislander passar perfekt för uppdraget – trots hans ringa erfarenhet av sporten.

 – Det finns faktiskt vissa likheter mellan handboll och goalball som jag tror Magnus kommer ha nytta av men framförallt handlar det om att utveckla och bygga ett lag som fungerar tillsammans. Det taktiska är jag inte orolig för då det finns hos våra assisterande förbundskaptener Stefan Gahne och Zoltan Szabo, säger Lopes.

Det här är goalball

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter).

Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har.

Spelet går ut på att kasta bollen längs med marken och passera motståndarlagets försvar och in i mål. Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna kastar bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Ett lag i goalball består utav sex spelare, tre spelare på plan och tre avbytare. Under en match har man tillgång till tre byten och tre timeouter.

Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar. Målet är hela planens kortsida 9 meter brett och 1.5 meter högt. Det krävs ett gemensamt lagsamarbete för att kunna försvara hela målet.

Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln. Spelarna kastar bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

Om bollen: Bollen är aningen större än en basketboll, 25 centimeter i diameter och den väger 1,25kilo. På elitnivå är goalball en snabb och fartfylld idrott där bollen kan nå en hastighet upp mot 80 kilometer i timmen.

Källa: Svenska Parasportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.