Marit Jacobsens Norge möter Frankrike i VM-finalen. Foto: Bildbyrån

Norge och Frankrike klara för VM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Frankrike möts i finalen i handbolls-VM på söndag.

Detta sedan Danmark förlorat semifinalen mot det regerande OS-mästarlaget Frankrike med en poäng (22–23), samtidigt som Spanien enkelt besegrats av Norge (27–21).

Förhandsfavoriten Norge, som Sverige spelade oavgjort mot i gruppspelet, möter nyblivna OS-mästaren Frankrike i finalen i handbolls-VM på söndag.

Norge tog en klar seger mot Spanien på fredagskvällen efter att ha haft övertaget i så gott som hela matchen.

Handbolls-VM

– Jag är så klart lättad och glad. Vi vet hur mycket som krävs för att komma till en VM-final, men vi är fortfarande inte i mål, säger norske landslagschefen Thorir Hergeirsson till TV3.

Så var det inte i den första semifinalen. Där snuvades Danmark – som på damsidan var en stornation inom handbollen mellan 1996 och 2004, då landet bland annat blev olympiska mästare tre gånger på raken – på finalplatsen med ett ynka måls skillnad.

”Kan inte vara stolt”

Detta sedan den franska målvakten Cleopatre Darleux stoppat det danska kantskottet som kunde ha inneburit 23–23 och förlängning.

– Jag hade verkligen känslan av att vi skulle vara i final. Vi har spelat en fantastisk turnering och förtjänade det. Jag kan inte vara stolt just nu, säger den danska stjärnan Line Haugsted efter matchen.

Finalen mellan Norge och Frankrike spelas 17.30 på söndag. Lagen möttes senast i final i EM 2020, där norskorna segrade med 22-20. Men i VM 2017 var Frankrike det starkare laget och vann med 23-21.

Danmark möter Spanien i bronsmatchen klockan 14.30 på söndag.

ARKIV: Sverige föll mot Frankrike – utslaget ur VM (15 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet