Norges målvakt Kari Aalvik Grimsbö, målvakt Katrine Lunde och assisterande förbundskapten Mats Olsson. Foto: BILDBYRÅN

Norske förbundskaptenen hyllar svensken: ”Djävulens advokat”

Uppdaterad
Publicerad

Norges damlandslag i handboll har skördat stora framgångar genom åren.

En av nycklarna: den svenska målvaktstränaren Mats Olsson.

– Trots att han har passerat 60 år så känner jag få som är så kära i utveckling som just Mats, säger Hergeirsson till handbolls-em.se.

Islänningen Thorir Hergeirsson tog över det norska damlandslaget i handboll 2009 och sedan dess har han bland annat lett dem till fyra EM-guld, tre VM-guld och ett OS-guld.

Vid sin sida har han hela tiden haft den svenske målvaktstränaren Mats Olsson – och han kan inte nog understryka hur viktig Olsson varit för de norska framgångarna. Framför allt så har världsmålvakten Katrine Lunde haft stor nytta av svensken.

– Hon har haft kanske världens bästa i form av Mats Olsson. Han är också väldigt utvecklingsfokuserad och nytänkande hela tiden. Trots att han har passerat 60 år så känner jag få som är så kära i utveckling som just Mats, säger Hergeirsson till handbolls-em.se.

Olsson har även en hel del att säga till om när den norska landslagstruppen tas ut.

– Redan tidigt i augusti började vi grunda för en trupp. Jag tog ut min, Tonje (Larsen, assisterande förbundskapten) tog ut sin och Mats tog ut sin. Sedan tog vi ut en ny trupp i september och sedan en ny trupp när det började närma sig. Och sedan diskuterar vi och argumenterar för och emot. Mats är extremt bra på just den biten, där han blir lite av djävulens advokat, säger Hergeirsson.

EM inleds den 4 november.

EXKLUSIVT: Förbundskapten Solberg om uppbrottet med Boquist: ”Vi är väldigt olika”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Solberg och Martin Boquist. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.