Rysare mot Nederländerna – Palicka räddade Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en riktigt tuff avslutning på första rundan i EM för Sverige.

Matchen avgjordes i sista minuten där Andreas Palicka blev matchhjälte genom att rädda två gånger om i sista minuten när Sverige vann med 29-28.

– En extremt viktig målvakt som har en förmåga att rädda viktiga bollar, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till SVT Sport.

Nederländerna, med Staffan Olsson som förbundskapten, rivstartade mot Sverige och var i förarsätet första halvan av första halvlek. Det var inte förrän 21 minuters spel som Sverige tog sin första ledning i matchen, 11-10.

Då hade Sverige tagit sig tillbaka från 5-8, och det kändes som om Sverige skulle kunna gå ifrån Nederländerna när de gick ifrån till 13-11. Men de orangea gav sig inte, och matchen var jämn hela vägen in i kaklet.

Handbolls-EM

Likaläge 28-28 med två minuter kvar. Då klev Andreas Palicka fram med en viktig räddning, vilket gjorde att Sverige kunde ta ledningen med en minut kvar av matchen. Och med bara sekunder kvar klev han fram igen, Palicka, och räddade två gånger om när Nederländerna försökte kvittera till 29-29. Sverige höll därmed undan och vann med 29-28 och har vunnit samtliga matcher såhär långt i EM.

– Vi vet att Palicka har kapaciteten att rädda viktiga bollar och det har han gjort tidigare och det gör han igen. Det är fantastiskt. Många andra med honom kliver fram, jag är stolt över laget, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till SVT Sport.

Vad säger du om att Palicka kliver fram igen?

– Han är som alla andra väldigt viktig för laget. Han är vår kapten och står för våra värderingar och styr laget på ett bra sätt och är en fantastisk person och människa. En extremt viktig målvakt som har en förmåga att rädda viktiga bollar.

Palicka till Viaplay:

– En match som vi på förhand visste skulle bli svår. Nederländerna gör en otrolig insats och öppnar upp vårt försvar på ett grymt sätt. Det är en styrka att knyta ihop säcken i den här typen av matcher också.

Se bilder från Sverige-Nederländerna i spelaren nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Palicka stod för flera svettiga räddningar i matchens sista minuter mot Nederländerna. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet