Sävehof tar 15:e SM-guldet i handboll

Regerande svenska mästaren Skuru var pressat att vinna för att hålla finalserien vid liv – men lyckades inte.

I stället knep Sävehof sitt 15:e SM-guld efter att ha vunnit den fjärde finalen med 30–22 och därmed ordnat 3–1 i matcher.

– Det här är helt fantastiskt, säger Angelica Wallén till SVT Sport.

Sävehof kunde säkra sitt 15:e SM-guld i Eriksdalshallen på onsdagskvällen, när den fjärde av fem matcher i finalserien i damernas SM-final i handboll avgjordes.

– Så jäkla grymt. Otroligt skönt, vrålar Sävehofs Angelica Wallén efter triumfen.

”Har läckt bakåt”

Men det var Skuru som tog ledningen efter att ha gjort en drastisk förändring i försvarsspelet jämfört med tidigare matcher i serien.

I stället för att spela offensivt valde man att fokusera mer på försvaret och som mest ledde Skuru, som vunnit en av tre matcher i finalserien fram till idag, med tre bollar.

– Det har läckt bakåt så att säga, konstaterade Ellen Vuotilainen i halvtidspausen i C More.

Då stod det 11–11 sedan Sävehof lyckats komma i kapp efter drygt 24 minuters spel – och med säkra Sofie Börjesson i målet hade man lyckats anpassa sig till Skurus nya spel.

Vann med åtta bollar

I andra halvlek var det Sävehof som styrde och ställde.

När fem minuter av matchen återstod hade man en åttamålsledning. Ett övertag som helt enkelt blev för stort för Skuru.

Sävehof vann till slut med 30–22 och är där med bäst genom tiderna på damsidan med sina 15 guld. Det är också lagets trettonde guld av 16 möjliga sedan 2006.

– Det känns fantastiskt. Finns inte mycket annat att säga. Jag är jättenöjd. Vi kom verkligen igång i andra halvlek. Vi kände att det var nu eller aldrig, säger målvakten Sofie Börjesson som nu lämnar klubben för norska Vipers.

Skuru missade i och med förlusten att ta andra SM-guldet på raken och det som kunde ha blivit det femte totalt.