SM-pokalen döps efter tränarlegendaren Bengt ”Bengan” Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Bengt ”Bengan” Johansson gick bort i maj – nu kommer han hedras ytterligare.

Hädanefter kommer svenska mästaren, både på dam- och herrsidan, få lyfta Bengt Johanssons pokal.

– Det känns oerhört fint att kunna hedra Bengts minne, säger styrelseordförande Fredrik Rapp till Svenska Handbollsförbundets hemsida.

Bengan Johansson är en av svensk handbolls största genom tiderna och en av de mest meriterade tränarna i världen, någonsin. Med det svenska herrlandslaget tog han 13 medaljer vid EM, VM och OS. Tränarlegendaren avled i maj 2022, 79 år gammal.

– Bengt Johansson, tillsammans med sitt landslag ”Bengan Boys”, har inspirerat otaliga barn och unga att spela handboll och med sin inkluderande ledarstil har han inspirerat många ledare, både nationellt och internationellt, inte bara inom handbollen, säger Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets styrelseordförande till Handbollsförbundets hemsida.

”Känns oerhört fint”

Nu har Svenska Handbollsförbundet beslutat att ta fram två nya SM-pokaler som kommer att uppkallas efter Bengan Johansson.

– Bengt är för alltid en framträdande del av svensk handbolls historia och finns i svensk handbolls hjärta, och det känns oerhört fint att kunna hedra Bengts minne med en pokal, säger Fredrik Rapp.

Pokalerna, som kommer att bli en vandringspokal, kommer att se likadana ut för damerna och herrarna delas ut till SM-vinnaren från och med 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.