Magnus Grahn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Grahn om varför Spanien bytt ut nästan hela laget: ”Märkligt”. Foto: Bildbyrån/SVT

Spanien har petat nästan hela OS-truppen till dubbelmötet med Sverige: ”En klar markering”

Publicerad

Inte en mästerskapsmedalj sedan 2019 och fiasko i sommarens OS. Då väljer Spanien att peta nästan alla stjärnor för att i stället satsa på yngre spelare till dubbelmötet med Sverige.

– Det är unikt. Jag har inte varit med om att jag hört eller sett det någon gång tidigare, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sverige och Spanien laddar upp inför EM i november/december med dubbellandskamp på svensk mark torsdag och lördag. Lagen har möts åtta gånger under 2010-talet, men att se tillbaka på tidigare möten hjälper föga den här gången.

Spanien har nämligen bytt ut nästan hela truppen som spelade OS för mindre än tre månader sedan.

– En klar markering, säger expert Magnus Grahn.

I klippet utvecklar Grahn varför Spanien bytt ut nästan hela laget.

”Inte mycket att gå på”

Spanien vann inte en enda match i gruppspelet i OS och slutade sist i gruppen, bakom lag som Angola och Brasilien.

– Vi får väl se om det är en strategi framåt eller om de använder den här samlingen som utbildning. Det ska bli spännande att följa. Jag vet att de inte var så nöjda med sin prestation i OS och då kanske de behöver gör något, säger mittsexan Sofia Hvenfelt till SVT Sport.

Bara två spelare från sommarens OS finns med i truppen som möter Sverige.

– De har väl bytt ut nästan hela laget från OS så det är väldigt okänt för oss vilka som spelar. De har ju duktiga ungdomslandslag, så de ha väl fyllt upp leden med några av de spelarna. Det blir speciella matcher, framför allt den första när vi inte har så mycket att gå på, säger Carin Strömberg.

”Lite märkligt”

Mittnian tillägger:

– Samtidigt kan det vara skönt. Då gäller det att fokusera på oss och på vad vi ska göra.

Vet du varför de bytt ut nästan hela laget?

– Tränaren har väl fått en känsla för att göra förnyelse. De har jättemånga duktiga spelare i Europa som spelar Champions League och i toppklubbar. Så ja, lite märkligt kan man ju tycka.

Torsdagens landskamp sänds i SVT2/Play med start 18.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.