Sverige vann den första matchen i EM-slutspelet. Foto: Bildbyrån

Svensk seger i EM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk seger i EM-premiären mot Spanien inför ett fullsatt Hovet. Fem raka mål i den första halvleken lade grunden till 25–19 mot spanjorskorna. ”19 mål är bra att släppa in så vi ska vara nöjda med det”, säger Sveriges målvakt Johanna Bundsen till SVT Sport.

Lite trögstartat och 8–8 efter 23 minuter.

– Jag tror att det var en anspänning. Man ville så mycket. Men det släppte ju och det kändes på något sätt ganska tryggt hela matchen igenom, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

Därefter kom ett svenskt ryck inför den vilt hejande hemmapubliken. Fem raka mål gav ledning med 13–8.

– Vi börjar lite segt och löper inte i början. Men sedan får vi ordning på det och kan göra några enkla mål, säger Nathalie Hagman.

”Ohyggligt koncentrerat”

Bland annat hittade Gulldén in till Linn Blohm och strax före halvtidsvilan stegade Jamina Roberts mot mål och drog dit 13–8.

– Sveriges försvarsspel är ohyggligt koncentrerat, trots stor ledning har tjejerna mer att ge, säger SVT Sports expert Magnus Grahn efter den första halvleken som Sverige vann med 14–10.

Spanien kröp något närmare i början av den andra halvleken men hotade aldrig på allvar segern. Det blev till slut 25–19 till Sverige i EM-premiären.

– Sjukt fett. Härligt med många människor som skriker och det syns att vi njuter på planen, säger Hagman.

”Tryggt och stabilt”

Hur bra var insatsen?

– Jag tycker ändå den är bra. Vi spelar oerhört bra försvarsspel. Det som går förbi, det räddar Bundsen. Det kändes tryggt och stabilt, säger Gulldén.

Med 15 minuter kvar visade Jenny Alm styrka när hon kämpade sig igenom det spanska försvaret och satte 20–13. Det blev till slut fem mål för Alm som lämnade svenskt klubblagsspel för danska Esbjerg inför förra säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.