Dramatiska timmar väntar efter Sveriges seger

Sverige gjorde jobbet mot Rumänien och vann med 34–30.

Nu väntar några långa timmar innan man vet om man går till kvartsfinal.

– Vi kommer sitta spänt och vänta i kväll, säger Nathalie Hagman till SVT.

Efter det oavgjorda resultatet mot Norge hade Sverige satt sig i ett bra utgångsläge för att nå kvartsfinal. Men då krävdes först och främst en vinst mot Rumänien.

Till en början höll Rumänien jämna steg med det favorittappade Sverige. Men ett svenskt ryck skulle komma i slutet av första halvlek. Målvaktsspelet höll ställningarna samtidigt som offensiven levererade. Sverige kunde göra fyra obesvarade mål och gick till pausvila med 19–14 i ryggen.

Sverige inledde starkt i andra halvlek men fem minuter in skulle det börja gå troll i offensiven. I stället närmade sig Rumänien alltmer och var två fullträffar bakom.

Men Sverige skulle få ordning på maskineriet och halvvägs in i andra halvlek kom ytterligare ett ryck – mycket tack vare Jenny Carlson som gjorde fyra mål på fyra avslut när Sverige gick upp till en ny femmålsledning.

Till slut blev det svensk seger med 34–30.

– Vi fullföljer det som vi har planlagt. Det är en svår match när vi har så mycket att spela för, säger Jenny Carlson.

Så går Sverige vidare

Nu får man vänta några timmar på en eventuell kvartsfinalplats då resultatet i Norge–Nederländerna, som startar 20.30, avgör Sveriges öde. Sverige toppar gruppen på åtta poäng, en poäng före Nederländerna och Norge.

Eftersom Sverige vann mot Rumänien går man vidare om Nederländerna eller Norge vinner eller vid oavgjort om lagen inte gör 32 mål var eller fler.

– Vi försökte fokusera på att göra vårt jobb. Jag vet inte vem man ska hoppas på... Det kommer vara otroligt surt om vi åker ut på ett likaresultat i dag. Men om det blir så får vi deppa vidare, säger Emma Lindqvist.

Blir det kvartsfinal möter Sverige Frankrike eller det ryska laget.