Sverige ute ur OS – föll mot regerande världsmästaren Danmark efter rysare

Sveriges OS är över. Danmark vann kvartsfinalen med 32–31 efter en jätterysare.

I slutsekunderna stod det danska försvaret innanför linjen när Oscar Bergendahl sköt – utan någon åtgärd från domarna.

– Skandal att man inte videokollar den, säger SVT:s expert Mikaela Mässing.

Se den omtalade situationen i spelaren ovan.

Tio minuter in i den första halvleken växlade Danmark upp och kopplade grepp om kvartsfinalen. Regerande världsmästarna var effektiva medan Sverige stod för enkla misstag.

OS i Paris 2024

Glenn Solberg drog i nödbromsen med en timeout 18 minuter in i tillställningen (vid ställningen 7–11) – och det gav effekt.

Svenskarna höjde sig och tog ikapp den danska ledningen och när signalen för halvtidsvila ljöd var ställningen 16–16.

Rysare i andra halvlek

Andra halvlek blev en böljande historia där lagen turades om att göra mål. Men med sju minuter kvar gick Danmark upp i en tvåmålsledning – efter att Sverige gav bort bollen i ett slarvigt anfall.

Vid ställningen 32–31 fick Danmark straffkast – men storstjärnan Mikkel Hansen träffade ribban och Sverige hade läge att kvittera.

”Skandal att man inte videokollar”

Oscar Bergendahl fick iväg ett avslut men Emil Nielsen kunde parera. På reprisbilderna efteråt gick det att konstatera att den danska försvararen som bevakade Bergendahl hade en fot innanför linjen – vilket i vanliga fall innebär straff. Det resulterade dock inte i någon åtgärd från domaren och Danmark höll undan i slutsekunderna.

– Fråga mig en annan dag. Det är inte läge att svara på de frågorna just nu, svarar Jim Gottfridsson på frågan om situationen efter matchen.

– Man är så satans inne i det. Som det ser ut tycker jag att han står något innanför. Och i sådana situationer – även om man har en stortå innanför – ska det vara straff. Men jag har inte sett det så jag vet inte om det är rätt eller fel, säger Felix Claar till SVT Sport.

SVT:s expert Mikael Mässing är tydlig med vad hon tycker.

– Skandal att man inte videokollar den. Det är solklar straff.

Jim Gottfridsson

Jim Gottfridsson efter förlusten mot Danmark: ”Tomt” Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Claar menade att Sverige gjorde ett par misstag i andra halvlek som blev för kostsamma.

– Man behöver vara lite skarpare när det ska avgöras. Vi har en period i andra halvlek med ett mål upp där vi bränner ett eller två helt fria lägen. Ska vi slå Danmark behöver vi ha något moment där vi har två eller tre mål upp till dem.

För Danmarks del väntar nu vinnaren mellan Norge och Slovenien, en match som spelas 21.30 på onsdagskvällen.