Sveriges sanslösa vändning förgäves i EM-semifinalen

Ett oerhört drama slutade med fransk seger i semifinalen efter en makalös vändning i andra halvlek där Sverige var en sekund från seger. Men Frankrike kvitterade och vann efter förlängningen (34-30).

– Det är en hemsk känsla. Med det slutet, det är en väldigt bitter känsla, säger svenske målvakten Andreas Palicka till SVT Sport.

En svensk EM-final såg ut att vara väldigt långt borta efter 11-17 i första halvlek mot Frankrike. Sedan svarade Sverige för en heroisk andra halvlek och var en sekund ifrån seger under ordinarie tid.

Jim Gottfridsson sköt till och med in 28-26 men dömdes bort för stegfel.

Handbolls-EM

Istället svarade Frankrike. Elohim Prandi lyckades med ett otroligt nummer när han överlistade en svensk mur och Palicka och satte 27-27 på frikast när matchuret stod på 60:00.

Inte heller där valde domarna att videogranska det som såg ut som ett regelbrott av fransmannen när han bytte fot i kastögonblicket.

Se Magnus Grahns kritik mot domarna efter avgörande sekvensen Foto: Bildbyrån/Viaplay

Oerhört tungt för svenskarna som inte orkade resa sig och förlorade förlängningen klart.

– Sverige ska ha all heder för denna fantastiska andra halvlek. Bra försvar som trasade sönder Frankrikes anfall. Otroligt tuff smäll för Sverige som var värda en seger, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sverige gick mot seger

Sverige, som nu får möta Tyskland i bronsmatch på söndag, tog ledningen för första gången, sedan tidigt i första halvlek, när Felix Claar sköt in 23-22.

Flera svenskar började sedan att spela makalös handboll. Givetvis Palicka i målet men även Eric Johansson och Hampus Wanne.

Svag svensk första halvlek

Sverige inledde matchen helt okej men vid ställningen 5-5 satte fransmännen ner gasen i botten och ryckte ifrån. Sverige gick till halvtidsvila med underläge 11-17.

– Sverige spelade stressigt och tappade tålamodet i alla delar, analyserade Grahn efter första halvlek där matchen rann iväg för Sverige.

Nytt lag efter paus

Men pausen gav Sverige energi. Blågult kom ut till andra halvlek riktigt på tårna. Ett par makalösa räddningar av Palicka, säkra skott av bland andra Hampus Wanne och en delikatess i form av en lobb till 14-18 av Max Darj, gjorde att Sverige plötsligt var ikapp Frankrike.

Sverige gjorde 7-1 på de första 9 minuterna i andra halvlek och hade 18-18.