Vipers Peter Gitmark på dagens presskonferens Foto: Tor Erik Schrøder

Världsklubben riskerar konkurs på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Vipers Kristiansand, ett av världens bästa handbollslag, har varit i knipa länge men nu är det akut. Klubben riskerar konkurs redan på måndag om man inte får in 25 miljoner norska kronor till fredag.

– Det är existentiellt, säger Vipers Peter Gitmark till VG.

Så sent som i vintras var den norska klubben riktigt illa ute ekonomiskt. Då tog klubben till den anmärkningsvärda metoden att låta spelarna tigga om pengar – per telefon.

– Det var inte min värdigaste stund kanske, sa då svenska spelaren Jamina Roberts till SVT Sport om samtalen till företagen.

Klubben löste den akuta budgetluckan på sex miljoner svenska kronor tack vare ekonomiskt stöd från näringslivet. Men åtgärderna från i vintras har inte varit tillräckliga. Nu är den ekonomiska krisen akut – igen.

– Senast på fredag ​​måste 25 miljoner norska kronor samlas in för att klubben ska överleva, sade klubbledaren Peter Gitmark på en presskonferens idag, enligt den norska tidningen.

Gitmark säger att det inte längre finns pengar i klubben som vann Champions League tre år i rad 2021 till 2023, för att betala ut löner.

I laget spelar tre svenska landslagsspelare. Jamina Roberts har varit i klubben en tid men Nina Koppang och Carin Strömberg anslöt så sent som till den här säsongen.

– Hoppet är det sista som överger en så vi har såklart fortfarande hoppet kvar och hoppas att det ska kunna hända något. De söker sponsorer från hela världen så vi ska försöka fokusera på handboll, även om det är svårt, säger Roberts idag till GP.

Hör Jamina Roberts om tiggerisamtalen ”Det var inte min värdigaste stund” i spelaren nedan.

Jamina Roberts

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roberts om tiggerisamtalen ”Det var inte min värdigaste stund” Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.