• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Idrottarna som intervjuas i Blågula hjältar. Från vänster översta raden: Jamina Roberts, Vanessa Kamga, Johnny Oduya, Madelen Janogy, Simon Sjödin, Antonio Lindbäck, Kalis Loyd och Tobias Sana.

Premiär i SVT: Svenska landslagsidrottare om rasism i ”Blågula hjältar”

Uppdaterad
Publicerad

Att tävla i den blågula landslagströjan är bland det största man kan uppnå som svensk idrottare. Men hur påverkas den känslan om man har utsatts för rasism och fördomar i sitt eget land?

Den frågan har Alhaji Jeng diskuterat med åtta landslagsstjärnor i SVT:s nya programserie Blågula hjältar.

– De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Jeng.

Handbollsspelaren Jamina Roberts, simmaren Simon Sjödin, basketspelaren Kalis Loyd, speedwayföraren Antonio Lindbäck, diskuskastaren Vanessa Kamga, ishockeyspelaren Johnny Oduya samt fotbollsspelarna Madelen Janogy och Tobias Sana.

I fyra avsnitt i programserien ”Blågula hjältar”, som har premär den 6 maj, har SVT träffat nuvarande eller före detta landslagsidrottare från olika delar av landet med bakgrund i olika sporter. Alla med olika erfarenheter av att utsättas för rasism och fördomar.

Förre detta stavhopparen tillika SVT Sports friidrottsexpert Alhaji Jeng (till höger) intervjuar andra svenska landslagsidrottare om rasism i nya programserien ”Blågula hjältar”. Till vänster handbollsspelaren Jamina Roberts. Foto: Filmriding

BLM fick Jeng att reflektera

Idén till serien föddes hos Alhaji Jeng, före detta landslagsidrottare i stavhopp och i dag expert på SVT, när Black Lives Matter-rörelsen satte tydliga spår i den amerikanska idrotten förra året.

– För första gången började jag känna och reflektera över vad jag har upplevt, för första gången hade jag djupa samtal med gamla kompisar från idrotten. Att prata om rasism har för oss varit synonymt med att gnälla, men jag insåg att det finns en mängd saker och erfarenheter även i Sverige som vi inte pratat om särskilt mycket, säger Jeng.

”Emotionellt dränerande”

Samtalen kretsar kring alltifrån strukturell rasism inom idrotten och fördomar om genetiska förutsättningar – till hur man påverkas av att ständigt hamna i säkerhetskontroller när man är ute och reser.

– Jag är så oerhört tacksam över att ha fått träffa och prata med alla de här idrottarna som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit emotionellt dränerande, för det är svåra och tunga ämnen. Men också väldigt lärorikt och inspirerande. De har verkligen öppnat sig och berättat om händelser och känslor som de kanske inte har pratat så mycket om tidigare, särskilt inte offentligt, säger Jeng. 

Blågula hjältar: Sändningstider och fakta

Torsdag 6 maj, 21.00 SVT1: Avsnitt 1 med Jamina Roberts och Simon Sjödin

Roberts är handbollsspelare med 175 A-landskamper och har tagit silver och brons i EM. Sjödin är flerfaldig EM-medaljör i simning.

Söndag 9 maj, 21.00 SVT1: Avsnitt 2 med Kalis Loyd och Antonio Lindbäck

Loyd är nyckelspelare i basketlandslaget och spelade EM för Sverige 2019. Speedwayföraren Lindbäck har bland annat vunnit VM-guld.

Torsdag 13 maj, 21.00 SVT1: Avsnitt 3 med Madelen Janogy och Tobias Sana

Madelen Janogy är landslagsspelare i fotboll och debuterade i VM 2019. Tobias Sana har landslagsmeriter och är i dag allsvensk fotbollsspelare.

Söndag 16 maj, 21.00 SVT1: Avsnitt 4 med Vanessa Kamga och Johnny Oduya

Diskustalangen Kamga har tävlat för Sverige i EM och VM. Oduya har lagt av men som aktiv hockeyspelare vann han Stanley Cup samt tog OS-silver och VM-brons för Sverige.

Alla program kan också ses på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och rasism

Mer i ämnet