Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med längdskidåkaren Denis Spitsov. Än så länge finns inga uppgifter om att någon längdskidåkare ska ha fått en kallelse till mobiliseringen. Foto: Bildbyrån

Putin mobiliserar – även idrottare kallas in

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen 21 september meddelade Rysslands president Vladimir Putin om en ”delvis mobilisering” med målet att kalla in 300 000 reservister till kriget i Ukraina.

Nu har idrottare och tränare med anknytning till det ryska roddlandslaget fått en kallelse till mobiliseringen. Det säger ordföranden i det ryska roddförbundet, Aleksej Svirin.

– Det är två, tre tränare och ett antal aktiva som har kallats in, säger han till den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe säger till ryska tidningen Sport-Express att hon ännu inte har någon vetskap om några av längdåkarna omfattas av mobiliseringsordern.

Anna Bogalij, tidigare skidskyttestjärna och nuvarande rådgivare till den ryska idrottsministern, säger till Match TV att man jobbar för att mobiliseringen inte ska innefatta toppidrottare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet