Anna Wijk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Wijk berätta om planerna efter spelarkarriären. Foto: SVT/Bildbyrån

Anna Wijk lägger av igen – drömmer om att bli svensk förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Hon är Sveriges bästa innebandyspelare genom tiderna.

Nu siktar Anna Wijk, 33, mot nästa mål: att bli svensk förbundskapten.

– Det är det finaste uppdraget man kan få, säger hon till SVT Sport.

Ni kanske har hört det förut: Anna Wijk avslutar innebandykarriären. Men frågan är om det är för gott den här gången?

Wijk, som har sex VM-guld och utmärkelsen som världens bästa innebandyspelare (2015) på meritlistan, hoppade in och gjorde en ”minicomeback” i AIK under förra säsongen. En klubb där hon tidigare var assisterande tränare samma säsong.

Nu är hon inte inskriven i någon trupp och bekräftar för SVT Sport att spelarkarriären är över – igen.

– Jag kände mig ganska klar. Jag har väl bråkat lite grann med mig själv för att jag fortfarande tycker att det är väldigt roligt, men livspusslet är svårt att få ihop, säger Anna Wijk till SVT Sport och utvecklar:

– Jag har två små barn som jag vill lägga mycket tid på. Helgerna är heliga nu när jag har heltidsjobb (på gymnasieskola) och har barnen på förskola och så där. Jag är inte beredd att lägga ner den tiden på innebandyn.

”Vill vara kvar inom innebandyn”

Faktum är att Anna Wijk redan har inlett sin nästa karriär. Häromveckan avslutade hon studierna på en elittränarutbildning. Det är en utbildning som plockar in tidigare elitspelare och ger dem en utbildning så att de istället ska kunna bli tränare i en elitverksamhet i framtiden.

– Jag vill vara kvar inom innebandyn. Jag brinner för sporten och vill ge tillbaka, förklarar hon.

Hör mer om Anna Wijks tränarsatsning i spelaren ovan.

Drömjobbet: Sveriges förbundskapten

Hon har redan blivit kontaktad av klubbar. Närmare bestämt SSL-klubbar i Stockholm där hon är bosatt, men något konkret att ta ställning till finns inte i dagsläget. Något som också handlar om att hon har svårt med att få ihop ett sånt jobb med familjelivet.

Men blickar man en bit in i framtiden så finns det dock ett klart mål för Anna Wijk med tränarkarriären. Nämligen att en dag bli förbundskapten för det svenska landslaget.

– Det är klart att det är något jag drömmer om. Men först och främst behöver jag bygga på mig mer erfarenhet. Ut och testa på hur det funkar och bygga en egen ryggsäck för jag är absolut inte redo för det just nu, säger Anna Wijk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.