Innebandyn satsar på inkludering – vill växa med 60 000 utövare

Uppdaterad
Publicerad

Innebandyförbundet har satt upp ett ambitiöst mål: att växa från 120 000 till 180 000 på tio år.

För att lyckas har förbundet anställt en inkluderingsansvarig. Hon heter Inez Rehn och har uppdraget att bredda sporten.

Inez Rehns nya roll som inkluderingsansvarig handlar både om att kartlägga behov och ta fram sätt för innebandyn att nå nya målgrupper.

En utmaning för sporten är att breddas socioekonomiskt.

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att innebandy är populärt i riket, där andelen utövare bland aktiva 7- till 20-åringar var nio procent senaste mätningen år 2017.

Men när siffrorna bryts ner till att bara innefatta så kallade utanförskapsområden, ligger siffran för innebandy bara på två procent. Det går att jämföra med basket, som följer en helt motsatt trend (se faktaruta).

– Innebandyn är generellt sett en svensk medelklassport. Det är något vi är medvetna om och försöker jobba emot, säger Inez Rehn.

”Har inte varit någon framgång”

Innebandyklubben Skogås/Trångsund IBK i Huddinge är en av flera föreningar i landet som under hösten har fått riktade pengar från innebandyförbundet inom området integration.

Klubben har valt att rikta in sin satsning på flickor med utländsk bakgrund, men har hittills inte lyckats värva någon ny medlem inom den gruppen.

– Det har inte varit någon framgång. Vi har annonserat och översatt information till olika språk. Nästa steg är att åka runt till skolor. Man vill ju bara att de ska komma hit och testa. Jag tror de skulle tycka det är roligt, säger klubbens ordförande och flicklagstränare Angelica Johansson.

Se hela reportaget i spelaren nedan:

Idrott i utanförskapsområden

Rapporten ”Ungdomars idrottande i kommuner och utanförskapsområden” bygger på siffror från Riksidrottsförbundet och SCB och handlar om barn och ungdomar 7-20 år som 2017 var aktiva i en idrottsförening.

Definitionen av utanförskapsområden bygger på polisens rapporter från 2017 och 2019 om utsatta bostadsområden.

Fotboll är den klart största sporten. Men andraplatsen varierar mellan riket och utanförskapsområden:

Andel utövande 7-20 år i riket (%)

Fotboll 28,6

Innebandy 9,0

Gymnastik 9,0

Simidrott 7,1

Friidrott 5,8

Ishockey 5,4

Ridsport 4,8

Handboll 4,3

Basket 3,8

Golf 3,2

Tennis 2,5

Skidor 2,5

Andel utövande 7-20 år i utanförskapsområden (%)

Fotboll 43,9

Basket 12,8

Simidrott 7,7

Friidrott 5,3

Gymnastik 5,1

Taekwondo 2,6

Kampsport 2,5

Handboll 2,1

Innebandy 2,0

Korpen 1,8

Karate 1,7

Ishockey 1,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.