Sveriges Alexander Rudd (nummer 92) jublar med lagkamrater under VM-mötet med Norge. Foto: Bildbyrån

Rudd om mardrömsåret: ”Jag var nära att lägga av”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Rudd missade VM 2016 på grund av en allvarlig hjärnskakning.

Han blev sängliggande i tre månader och i november 2017 åkte han fast för rattfylla.

Att han i dag är i Prag och spelar VM-semifinal mot Schweiz var verkligen ingen självklarhet.

– Det har varit tufft. Det har varit en lång väg tillbaka och hade du frågat mig för ett år sen hade jag inte trott att jag skulle stå här i dag. Jag var nära att lägga av faktiskt, säger Rudd till SVT Sport.

Rudd hade druckit dagen innan och då han körde bil på morgonen blåste han 0,44 promille.

– Jag mådde väldigt dåligt.  Att hamna hemma sängliggande var svårt och jag kunde inte hantera den situation på bästa sätt. Rattfyllan var väl en följd av hur dåligt jag mådde.

26-åringen, som var med och vann VM-guld 2016, kunde inte träna och inte spela matcher. Han hade ständig huvudvärk och drabbades även av hjärnhinneinflammation. Men i dag mår han mycket bättre och sedan ett halvår tillbaka har huvudvärken börjat släpppa.

– Jag såg att jag klarade av att ta mig ur situationen och då har jag vuxit som människa, framför allt vid sidan av plan. Jag har gått stärkt ur det här, även om det har varit en tuff tid.

Under den tuffa tiden fick Rudd bra stöttning från lagkamrater i landslaget och i klubblaget Storvreta.

– Jag är tacksam över att jag står här i dag och ser lite annorlunda på landslaget. Jag vet hur snabbt det kan vända och jag njuter mer av att vara här nu än tidigare, säger han.

Vad skulle ett VM-guld betyda för dig?

– Det skulle betyda allt. Jag var med och vann 2014 och det är något jag vill uppleva igen.

Sverige spelar semifinal mot Schweiz i dag klockan 19. En eventuell final mot Finland eller värdnationen spelas klockan 16 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.