En delad bild som visar två scener. I den vänstra sektionen ses en innebandymatch där en svensk spelare skjuter mot mål, medan målvakten i svart knäböjer för att blockera bollen. Den högra sektionen visar SVT:s reporter Kamil Bochenski som står framför en grå bakgrund och använder händerna för att illustrera något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige är först ut med att förbjuda zorrostraffar på elitnivå. Se klippet om nyheten ovan. Foto: SVT

Slut med zorrostraffar i svensk innebandy

Uppdaterad
Publicerad

Zorrostraffar i svensk innebandy är ett minne blott.
Från och med i höst är Sverige först i världen med att införa en regeländring som förbjuder zorrostraffar.

– Det gick ju inte att missa när spelare hookade upp bollen, men nu blir det dueller mellan straffskytt och målvakt igen, säger Storvretas målvakt Måns Parsjö till SVT Sport.

Inför den stundande innebandysäsongen har svenska innebandyförbundet infört en ny regel kring hur spelare får skjuta straffar.

Enligt den nya regeln är det tillåtet att lyfta upp bollen på bladet som i en zorro, men man får inte skifta riktning på bollen mer än en gång. Det innebär att efter att man gjort sin första dragning i luften, så måste man avsluta och kan inte gå tillbaka till andra sidan igen.

– Att springa och zorra tio gånger i luften kommer försvinna vilket jag uppskattar. Så nu slipper vi se att lag hookar upp en klubba och skickar runt den till alla i laget vid straffläggningar, säger regerande SM-guldsmålvakten Måns Parsjö till SVT Sport.

Regeländringen ska i utgångsläget testas säsongerna 2024/25 och 2025/26 i SSL Dam, SSL Herr, Allsvenskan Herr och Svenska cupen.

I internationella matcher, är det fortsatt tillåtet med zorro-straffar vilket öppnar för en och annan boll klistrad på bladet under herrarnas VM som inleds i Malmö den 7 december.

Herrarans Superliga inleds på fredag när Warberg tar emot Jönköping och damernas Superliga inleds på lördag med tre matcher bland annat den där regerande mästarna Thorengruppen möter Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.