SSL-klubbarna hotar med strejk – ”utbrytarliga” nära

Uppdaterad
Publicerad

SSL – Sveriges högstaliga i innebandy – kan redan nästa säsong vara ett minne blott. Klubbarna vill bryta sig ur.

– Ja, det kanske blir strejk så att förbundet förstår att vi menar allvar. Det är tydligt att man inte gjort det, säger Anders Murman, chefsförhandlare för Föreningen Svenska Superligan, till SVT Sport.

Det kokar i innebandy-Sverige. Under hösten har en ekonomisk konflikt blivit rejält infekterad.

24 av de 28 SSL-klubbarna är nu redo att starta en fristående liga utanför Svenska innebandyförbundets regi. Föreningen Svenska Superligan (FSSL) har redan nytt liganamn och ny logga klar.

SSL-klubbarna anser att Svenska innebandyförbundet inte lyckats landa tillräckligt lukrativa kommersiella avtal (till exempel tv-avtal) vilket i sin tur genererar för lite intäkter till klubbarna.

Anders Murman, chefsförhandlare för Föreningen Svenska Superligan, berättar att de 28 SSL-klubbarna tillsammans får 3,9 miljoner kronor av förbundet.

”Vi kan dubbla det till nästa säsong”

– Jag sticker ut hakan och säger att vi kan dubbla det till nästa säsong. Men det är en spekulation, säger FSSL:s chefsförhandlare Anders Murman till SVT Sport.

Hur då?

– Det är tre huvuddelar. Vi kommer kunna sälja rörlig bild bättre genom att sälja matcherna omgång för omgång. Sedan kommer vi kunna attrahera flera huvudsponsorer samt jobba mer med matchevenemangen.

Inom några veckor sluter FSSL avtal med en sportmedia-agentur. Ett avtal som ska lyfta innebandyn till nya nivåer – och sätter enorm press på att förbundet måste agera.

– Det är ett nollsummespel för den enskilda klubben eftersom det kostar runt 100 000 att anmäla sig, säger Murman och fortsätter:

– Bara Kalmarsund har sålt lokal sponsring för 4,5 miljoner på sitt lilla varumärke. Det är mer än vad förbundet gör på två högstaligor...

Anders Murman, chefsförhandlare för Föreningen Svenska Superligan Foto: FSSL

Innebandyförbundets vädjan: gör det inte

I december meddelade Svenska innebandyförbundet att de ogillar FSSL:s förslag om att få rådighet över de kommersiella rättigheterna. Precis den lösning som SHL har inom svensk ishockey.

– Vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Vi vill nu vädja till elitföreningarna att inte starta en fristående liga. Det skulle försvaga svensk innebandy, som vilar på tanken om att elit och bredd ska samverka, sade Klas Hedlund styrelseledamot i Svenska innebandyförbundet, i ett pressmeddelande.

Föreningen Svenska Superligan framhäver att en utbrytning inte är något man vill göra. Men för att ge elitklubbarna möjlighet att utvecklas är det ett måste.

– Vi vill göra samma sak som alla andra svenska lagsporter i Sverige gjort. Alltså få rådighet och sälja på vår egen produkt, men det fick vi inte, säger FSSL:s Anders Murman.

Måste vara klart i april

Föreningen Svenska Superligan (FSSL) har slutit en avsiktsförklaring med Spring Media, sportmedie-agenturen som hjälpt damallsvenskan nå intäkter på över 33 miljoner om året. Avtalet blir klart under januari och innebär att Spring Media ska sälja kommersiella rättigheter för den nya, fristående innebandyligan.

– Vi har en liknande produkt som damallsvenskan, sett till tittarsiffror, och innebandy är en sport med potential. I Uppsala och Umeå spelar fler tjejer mellan 20 och 30 år innebandy än fotboll, det är en ung och jämställd sport. Och samtidigt har vi ett förbund som trycker ned oss. De lyckas inte få sporten att växa, menar Anders Murman.

Nu pekar allt på att innebandyförbundet måste ändra sitt beslut och upplåta rättigheterna. Det är nämligen bara Iksu, Rönnby, Växjö och Helsingborg som inte ställt sig bakom planerna av de 28 SSL-lagen (herr och dam).

– Innan SM-finalerna i april behöver det här vara klart. Vi har en oerhörd enighet, men vi måste ju kunna säga till klubbarna att ”ni kommer få lika lite pengar eller mer”, säger Murman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.