Sverige klart för final – krossade Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska återigen slåss om guldet i innebandy-VM.

Värdnationen körde över Schweiz i semifinalen.

– Det är så klart en otrolig glädje, säger Moa Tschöp till SVT Sport.

I morgon kommer de svenska damerna ha chans att ta åttonde raka VM-guldet framför hemmapubliken i Uppsala. Och det blev en målfest när finalplatsen säkrades. Sverige vann semifinalen mot Schweiz med 14-1.

– Det är så klart en otrolig glädje. Vilket fantastiskt lag vi är och vi kör över dem i hela matchen i stort sett. Man kan säga vad man vill om att de inte bjuder upp men Schweiz är inte ett dåligt lag. De gör det bra, men vi är så otroligt bra i det här laget, säger Moa Tschöp.

Det blev dock ingen smakstart för dem blågula. Sverige fick inte riktigt till spelet och dessutom brände rutinerade Emelie Wibron en straff tidigt i matchen.

Men efter knappt elva minuters spel kom ändå det förlösande första målet. Ida Sundberg hittade Moa Gustafsson som slog till direkt och skickade in 1-0. Sedan forsade målen in.

”Det är sjukt bra”

Första perioden slutade 4-0 och Sverige slog inte av på takten i mittakten. Med minuten kvar till andra pausvilan styrde Wilma Johansson in sitt tredje mål för matchen och tavlan visade 10-0.

– Det är jättekul att spela just nu. Jag tycker att hela laget gör ett grymt jobb både defensivt och offensivt, sa Wilma Johansson efter andra perioden.

Den svenska spelglädjen resulterade i ytterligare fyra fullträffar i sista perioden och trots att Schweiz fick in ett reduceringsmål var matchen redan avgjord sedan länge.

– Det är självförtroende på alla. Alla vet vad vi ska göra. Det är sjukt bra bara, jag vet inte vad jag ska säga. Vi kör över dem totalt, säger Moa Tschöp.

– Nu är vi i VM-final men ingenting är vunnit än. Det är jättetråkigt att säga, men så är det ju. Vi ska njuta av segern i kväll och så laddar vi om sedan till en ny fajt i morgon, säger förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson efter matchen.

Den andra semifinalen spelas mellan Finland och Tjeckien under lördagskvällen.

Finalen spelas i morgon, söndag, och visas på SVT1 och SVT Play. Sändningen drar igång 16.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.