Därför tror Maja Viström att tränarna har tagit in hockeyn i spelet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorengruppens stjärnspelare Maja Viström presenterade en egen analys under upptaktsträffen – som visade sig stämma. Foto: Bildbyrån.

Thorengruppen tar inspiration från ishockeyn – Maja Viström: ”Min hobbyanalys”

Uppdaterad
Publicerad

Thorengruppen är en gigant i svensk innebandy på damsidan. Kan en del av framgången vara att laget har tagit inspiration... från ishockey?

– Det är min hobbyanalys bara, säger lagets stjärnspelare Maja Viström och skrattar.

Men faktum är att hon har rätt.

Det var på innebandyns upptaktsträff som Thorengruppens Maja Viström nämnde i förbifarten att laget har en spelstil som ibland påminner om ishockeyns.

– Det är väl för att vår tränare Daniel Jernberg håller på ”Löven” (Björklöven, ishockeyklubben i Umeå, reds anm), skämtade hon från scenen.

Efteråt utvecklar Viström, 23-årig center och landslagsspelare som utsågs till årets spelare i svensk innebandy förra säsongen, vad hon menade:

– Det är egentligen min hobbyanalys bara. Men jag satt och kollade lite hockey hemma. Och bara: ”det där uppspelet, det känner jag igen. Och den där powerplay-varianten känner jag också igen”. De är inte så att vi pratar hockey, men våra tränare verkar ha tagit inspiration från det.

Tränarens svar: ”Det stämmer”

Och hon har inte fel, visar det sig. När SVT Sport ringer upp tränare Daniel Jernberg bekräftar han att det stämmer:

– Ja det gör vi. Och inte bara från hockeyn heller, utan fotboll och basket också. Vi försöker hitta saker från olika idrotter som vi kan använda i vår idrott för att bli bättre, säger han.

Utan att avslöja för mycket kan det enligt Jernberg handla om presspelet eller hur laget roterar spelare. När det gäller just hockeyn har en hel del engelska termer smugit sig in i taktiksnacket.

”Det törs jag inte svara på”

Och det förstår spelarna?

– Ja, de som varit med länge kan det här. Och vi har också en ordlista i början på säsongen. Så de förstår de olika termerna. De är hjärntvättade (skratt).

Är det unikt inom innebandyn att göra såhär?

– Det törs jag inte svara på. Men jag och David Jansson (spelarutvecklare) bollar mycket hur vi ska utveckla spelet. Vi vill inte stå och stampa på samma ställe. Vi försöker vara proaktiva, säger Daniel Jernberg.

Thorengruppen har vunnit fyra raka SM-titlar och är en guldfavorit även den här säsongen, trots att en av lagets bästa målskyttar Sofia Joelsson har gått utomlands till en schweizisk klubb.

Ligasäsongen för damerna inleds på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.