En tung sten har lättat från Göran Harnesks axlar. Som generalsekreterare i Svenska innebandyförbundet (SIBF) hade han en påfrestande säsong i fjol, när merparten av de bästa lagen i Sverige, både på dam- och herrsidan, hotade med att starta en utbrytarliga.
Den mångåriga konflikten om vem som ska äga de högsta seriernas tv- och sponsorrättigheter – SIBF eller FSSL (Elitklubbarnas förening Svenska Superligan) – nådde en tillfällig lösning, som gäller över kommande säsong, i mars.
Tvisten är inte löst men förhoppningen är att man under hösten ska komma till skott med ett mer långsiktigt avtal.
Leendet tillbaka
– Vi går in i den här säsongen med ett leende och inte med en grimas, säger Göran Harnesk.
– SSL-föreningarna vill ha full äganderätt av varumärket och vi vill ge dem det. Men vi vill att de ska visa att de kan hantera framtiden. Just nu har de mest ideella personer som arbetar med det, och det är ju en tung börda att bära. Det är därför som vi har väntat med att skriva ett längre avtal, för att de ska få chansen att sätta det.
Det är svårt att säga vad en splittrad innebandyserie hade inneburit. Det hade i alla fall inte gynnat fansen, som kunde ha blivit av med två lirare som satte färg på superligan förra säsongen.
– Det var väldigt mycket som kändes osäkert med ligan, så det var skönt att man i slutändan nådde en kompromiss. Det gör att det känns roligare att spela vidare. Vi pratade om alla möjliga alternativ eftersom det inte fanns någon överenskommelse klar, säger Veera Kauppi.
Nytt poängrekord
Iksu åkte skrällartat ut i semifinal mot blivande svenska mästaren Täby men på vägen hade det finländska nyförvärvet visat varför hon utsetts till världens bästa spelare de två senaste åren. Tillsammans med tvillingsystern Oona gav hon serien extra stjärnglans och med 91 poäng på 26 grundseriematcher satte Veera Kauppi alla tiders poängrekord.
– Jag förstår faktiskt inte riktigt hur jag lyckades. Jag har funderat på vad det var som jag gjorde, men jag har inget riktigt svar på det. Det var i alla fall ett kvitto på att man har gjort ett bra jobb, att man har gjort något rätt. Jag har kommit in i laget väldigt snabbt och det finns nog många detaljer som har spelat roll, både lagkamraterna i stort och att jag har haft min syster vid min sida, det har varit viktigt, säger Veera Kauppi.
Superligan tjuvstartar på fredagen när Karlstad tar emot regerande mästarlaget Täby. Men trots SM-guldet är Täby bara tippat femma av tränarna, och i stället är det som vanligt Iksu som är guldfavorit. Veera Kauppi tror också att Iksu har lärt sig en hel del från semifinalen mot Täby. Förlusten där var särskilt förvånande eftersom laget fram till dess inte hade förlorat en match på 1,5 år.
– Det var en bra säsong på många sätt, men själva kronan på verket saknades. Det kändes som en förlust att inte nå finalen och vinna guld. Jag hoppas att vi den här säsongen ska lyckas bättre med laget, att vi kan ta oss till final och vinna den, det är vårt huvudmål såklart, säger Veera Kauppi.
Innebandykonflikten
14 september 2018: Konflikten hade pågått i flera år men blev offentlig först när Svenska innebandyförbundet (SIBF) under hösten 2018 skrev en debattartikel på innebandymagazinet.se om tvisten och att den handlade om vem som ska äga rättigheterna till svenska superligan (SSL). Där lyftes också ryktena om att elitklubbarnas intresseorganisation FSSL (Föreningen Svenska Superligan) planerade att skapa en kommersiell utbrytarliga vid sidan om SSL.
15 december 2018: Redan säsongen 2019–2020 kan en utbrytarliga bli verklighet, berättade Harald Glans i FSSL:s styrelse i en intervju med Innebandymagazinet.
21 december 2018: Diskussionerna fortsatte i december men utan större framgång. SIBF:s presenterade handelsplan – ökat ekonomiskt stöd till klubbarna, en ny marknadsenhet för att stärka SSL:s varumärke och ett stärkt samarbete mellan SIBF och föreningarna – föll inte i god jord hos FSSL som replikerade i Innebandymagazinet:
– Uttrycket ”too little, too late” kommer väl till pass för att beskriva SIBF:s löften, sade ordföranden Krister Kalte.
1 februari 2019: Dagen efter anmälningsstoppet visade det sig att endast fem lag hade anmält sig till kommande superligasäsong: Växjö på herrsidan och Rönnby, Göteborg, Kais Mora och Iksu på damsidan. Övriga lag gavs samtidigt en förlängd tidsfrist.
2–3 februari 2019: Den årliga elitkonferensen följs av bildandet av en ny intresseförening, Föreningen Premier Floorball League, som grund för klubbarnas tankar om att starta en ny liga.
7 februari 2019: Minimikraven på antal anmälda lag till Premier Floorball League (PFL) har uppnåtts, sade Anders Murman, general manager för den nya ligan, till Innebandymagazinet.
8 februari 2019: Sista anmälningsdagen till nya PFL. En stor majoritet av lagen på både dam- och herrsidan meddelade då att man tänker lämna SSL för spel i utbrytarligan. SIBF flyttade samtidigt fram sin anmälningsdeadline ytterligare, till den 15 februari, något som senare förlängdes igen, till den 1 mars.
27 februari 2019: Ett första nytt möte hölls mellan SIBF och FSSL efter att Riksidrottsförbundet (RF) gått in som medlare.
3 mars 2019: Nytt möte, ny tidsfrist när SIBF bestämde sig för att skjuta fram anmälningstiden ännu en gång, till den 4 mars klockan 12.
4 mars 2019: Anmälningstiden gick ut men bara åtta lag hade anmält sig: Iksu, Kais Mora, Göteborg, Rönnby och Endre på damsidan samt Lindås, Helsingborg och Växjö på herrsidan.
8 mars 2019: En tillfällig överenskommelse nåddes till slut, som säkrade att alla klubbar anmälde sig till spel i nästkommande säsong av superligan.
16 juli 2019: En fortsättning på den tillfälliga överenskommelsen nåddes under sommaren där man konstaterade att det befintliga avtalet förlängs över säsongen 2019–2020, med målsättningen att under hösten teckna ett nytt långsiktigt femårsavtal. Tanken är, skrev parterna, att SIBF ska upplåta en förfoganderätt till FSSL gällande de kommersiella rättigheterna kopplade till SSL.
18 september 2019: Nytt möte hölls mellan SIBF och FSSL och målbilden är fortsatt gemensam: att senast den 19 december hitta ett avtal där SIBF upplåter de kommersiella rättigheterna för SSL till FSSL.
Källor: Innebandymagazinet, ibnytt.se, Svenska innebandyförbundet.