Anna Amholt försöker acceptera sitt nya liv: ”Kände en brutal hopplöshet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om landslagsmålvakten Anna Amholt som insjuknade i postcovid.

Under onsdagen meddelade hon att idrottskarriären definitivt är över. Nu försöker hon acceptera sitt nya liv, men vägen dit har varit lång.

– Jag kände en brutal hopplöshet, att ingenting fungerade, säger hon.

Anna Amholt var en talangfull målvakt i landslaget och klubblaget HV71. I april 2020 var hon en av alla svenskar som smittades av corona, men i hennes fall kom inte tillfrisknandet som väntat.

Istället blev Amholt sjuk i postvocid och lider fortfarande sviterna av det. Under onsdagen meddelade hon, 22 år gammal, att ishockeykarriären är över.

Just nu utreds hon för ME/CFS, ett slags neurologisk sjukdom som gör personen mycket trött och utmattad, och hoppas få tydligare svar i november.

”En riktig berg- och dalbana”

Vardagen är fortfarande väldigt påverkad av sjukdomen.

– När andra människor jobbar ligger jag mest och vilar. Jag kan göra något, men sedan måste jag vila och lyssna på kroppen. Och då handlar det om småsaker som att orka laga mat, städa eller gå en promenad. 

Hon berättar att det har varit en svår och lång process till att acceptera sitt nya liv.

Kanske vill jobba med ishockey

– Det har varit en riktigt berg- och dalbana. Väldigt mycket upp och ner. För ett år sedan ungefär testade jag att jobba. Då hade jag samlat mod och kraft och tänkte “nu ska det fungera”. När det inte gick sögs all must ur mig och jag bara kraschade. Inte bara rent fysiskt utan väldigt mycket mentalt.

Tror du att du i framtiden kommer återvända till hockeyn?  

– Nej, jag har väldigt svårt att se att min kropp skulle prestera på den nivån igen. Och även om jag skulle bli så pass frisk så uppskattar jag andra saker i livet nu. Sedan är det inte omöjligt att jag skulle jobba med ishockey på något annat sätt i framtiden. Vi får se vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.