Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbundsordföranden: ”Det är ett ärende som sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Malmöspelaren Marcus Sylvegård stängs av i två matcher för att under matchen mot Djurgården ha skrikit ”din jävla horunge.” Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson upplever inte att den formen av språkbruk är vanligt i SHL.

– Det skulle jag inte vilja säga. Det är väl därför ett sådant här ärende uppmärksammas så mycket. Det sticker ut, men det är klart att det förekommer, säger han till SVT Sport.

Ska man se till antalet fall som landar hos disciplinnämnden så har Larsson rätt.

– Det är det första fallet av den här karaktären i SHL på flera säsonger. Det är alltså mycket ovanligt. I lägre serier förekommer det oftare, säger disciplinnämndens vice ordförande Johan Nordin till SVT Sport.

Det är domare, i det här fallet Ludvig Lundgren, som anmäler incidenter.

Det faller alltså ett stort ansvar på domarna?

– På ett sätt, men det faller ett stort ansvar på alla som engagerade i ishockeyn. Att ständigt tänka till en extra gång. Hur behandlar jag mina med- och motspelare. Därför är det otroligt viktigt att vi fortsätter det arbete vi gör. Det påverkar ju också bilden av ishockeyn, säger Anders Larsson.

Både Malmös sportchef Patrik Sylvegård och Djurgårdens tränare Robert Ohlsson är inne på att det här språkbruket förekommer i rinken och är därmed kritiska till att just det här fallet resulterar i avstängning.

De vittnar alltså om ett mörkertal.

– Det är viktigt att domarna och linjemännen är uppmärksamma, men det är klart att de inte hör allt. Det är viktigt att de anmäler då de hör något som strider mot regelverket.

Upplever du att det finns en jargong? Att det här inte alltid tas på allvar av de aktiva?

– Det skulle jag inte vilja säga, men däremot förekommer det en del språkbruk som inte hör hemma på hockeybanan. Det här är ett sådant exempel. Det görs mycket jobb på både klubb- och ledarnivå, inte minst i form av ledarutbildningarna, säger Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.