Anders Larsson. Foto: Bildbyrån

Anders Larsson nominerad till internationella ishockeyförbundets styrelse

Uppdaterad
Publicerad

I höst hoppas Sverige åter få en plats i internationella ishockeyförbunds styrelse.

Anders Larsson är nominerad, och tack vare ett stort lobbyarbete – som bland annat resulterat i ett samarbetsavtal med Hongkong – är man från svenskt håll hoppfull om att han ska väljas in.

– Man vill ha med Sverige där, säger Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Christer Englund satt med i internationella ishockeyförbundets ((IIHF:s) styrelse 2008-2016, men därefter har Sverige – trots positionen som ett av världens bästa hockeyländer – inte haft med någon representant i den internationella ishockeyns styrande organ.

Men snart kan det bli ändring på det. På IIHF:s halvårskongress, som är planerad att hållas i St Petersburg i september, står en handfull platser öppna för val, och det Svenska ishockeyförbundet har nominerat deras ordförande Anders Larsson som en kandidat.

– Det vore jätteviktigt att få med honom där. Det är där man skapar internationellt inflytande, så det är oerhört viktigt att Sverige har representation där, säger Peter Forsberg till SVT Sport.

Hur pass goda möjligheter tror du att det är att Anders blir invald?

– Jag bedömer dem som väldigt goda, för jag tror att man vill ha med Sverige. Sverige är en stor hockeynation internationellt, så man vill absolut ha med Sverige. Då är det jätteviktigt att vi har en lämplig kandidat, och det har vi verkligen i Anders. Både i ålder, i kunskap och med hans bakgrund.

– Jag tror att, som det ser ut just nu, när vi har varit utanför, så tror jag att många länder tycker att det är oerhört viktigt att vi är med i ”council”.

Samarbetsavtal med Hongkong

De senaste åren har Anders Larsson varit på plats på väldigt många internationella evenemag.  Det har bland annat resulterat i ett samarbetsavtal med Hongkongs ishockeyförbund (vars ordförande Thomas Wu sitter med i IIHF:s styrelse). Peter Forsberg tror att det internationella resandet betyder mycket i den kommande omröstningen om styrelseplatser.

– Det är viktigt att man har en internationell verksamhet som fungerar, inte bara med ord utan att man har handlingskraft och visar att man kan hjälpa till. Det är ju så med de här små nationerna. De behöver hjälp, och får de hjälp så får man ofta en röst. Då pratar vi utvecklingsarbete, de söker våran kunskap, säger Forsberg.

Lobbyperiod

Larssons lobbyarbete, som under året tagit honom till bland annat Schweiz, Minsk och Kuwait, har alltså varit intensivt de senaste åren.

– Det det handlar om är att bli igenkänd och att ha ”connection” med olika länder. Det är ju en lobbyistisk period man får hålla på med, det är ju lite som ett presidentval, säger Forsberg, som själv kandiderade för fyra år sedan men då föll med bara en röst.

– Jag föll mot Balkanländerna, där hade jag inte riktigt rätt ”connection”. Men det visade att man måste jobba väldigt brett för att få de här rösterna som är så otroligt viktiga. Det gjorde jag kanske inte på det sättet, men det har Anders gjort. Vis av den skadan har vi nu jobbat på ett annorlunda sätt och jag tror att våra chanser är betydligt bättre nu, säger han.

Vilka fler som är nominerade är Peter Forsberg inte informerad om, men oavsett vilka det är så är han hoppfull om Larssons platser.

– Man vill ju ha Sverige med, vi är ju en stornation.

SVT Sport har varit i kontakt med Anders Larsson, som hänvisade till Peter Forsberg.

ARKIV: Tre Kronors galna vändningen mot Finland VM 2003

De sitter i IIHF:s styrelse

Ordförande: René Fasel (Schweiz).

Generalsekreterare: Horst Lichtner (Tyskland).

Vice ordförande: Kalervo Kummola (Finland), Bob Nicholsonj (Kanada), Thomas Wu (Hongkong).

Ledamöter: Zsuzsanna Kolbenheyer (Ungern), Marta Zawadzka (Polen), Henrik Bach Nielsen (Danmark), Luc Tardif (Frankrike), Vladislav Tretjak (Ryssland), Petr Briza (Tjeckien), Ron Degregorio (USA), Sergej Gontjarov (Vitryssland), Franz Reindl (Tyskland).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.