Hockeyallsvenskans ledning är missnöjt med hur Svenska ishockeyförbundet styrs, och anklagar dem för att verka odemokratiskt.
Det är dock en kritik som Anders Larsson inte håller med om.
– Vårt system i hockeyförbundet baseras ju på Riksidrottsförbundets (RF) stadgar. Och det handlar ju verkligen om demokrati. Vi har medlemmar i de olika föreningarna, det finns en 51-procentsregel om man har bolagiserat den idrottsliga verksamheten som då väljer sin styrelse, som representerar på distriktsmötet som i sin tur väljer representanter till hockeyförbundets möte, säger han till SVT Sport, och fortsätter:
– Så i grund och botten har vi en demokratisk modell som följer Riksidrottsförbundet. Och följer man inte Riksidrottsförbundets ändamål och principer får man ju inte längre vara med där.
”Alla distrikt finns ju representerade”
Hockeyallsvenskan vänder sig framför allt mot att SHL-klubbarna har representation i Svenska ishockeyförbundet styrelse, till skillnad från exempelvis Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
– Frågan är inte ny, Hockeyallsvenskan som liga har fört fram den vid flera tillfällen och ett antal föreningar i flera sammanhang. Men det är viktigt en sådan här gång att hålla isär modellerna. En del handlar om de fyra ligorna: SHL, Hockeyallsvenskan, SDHL och Hockeyettan. Och en annan om den demokratiska modellen, säger Larsson, och fortsätter:
– På vårt förbundsmöte och i vår styrelse finns ingen liga representerad. Utan det finns en möjlighet för de högsta ligorna på herr- och damsidan att välja sina representanter. Men hela hockeysverige finns ju med via sina distritksförbund. Alla distrikt finns ju representerade med två personer per distrikt på förbundsmötet.
Men för gemene man kan jag ändå tänka mig att det ser ut som att SHL-klubbarna har mer makt, då deras representanter i styrelsen ju ändå får antas föra fram SHL-klubbarnas åsikter och viljor? Förstår du den synen?
– Ja, den här frågan är som sagt var inte ny. Hockeyallsvenskans klubbar vill vara med och det är det många, många andra som vill. Det är därför vi har systemet med våra distrikt. Vill man ändra på det så är det vår egen stämma som genomförs vartannat år som så ska besluta – det står ju fritt till våra föreningar att via sina distrikt föreslå sådana saker.
– Men med den modell som vi har nu, som hockeysverige gemensamt har beslutat, ser det ut på det här viset.