• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Börje Salming har drabbats av ALS

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salming, 71, har drabbats av ALS.

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj”, säger ishockeylegendaren i ett uttalande till TT.

Det var i maj som Börje Salming i en intervju med Expressen berättade att han bland annat hade fått svårt att prata, men sjukdomstillståndet var oklart.

– Jag började prata konstigt och var lite ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans, sade han till tidningen.

Nu har ishockeylegendaren fått veta att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt”, säger Salming i ett uttalande till TT.

ARKIV: Här hyllas Börje Salming i Canada Cup 1976

”Blir stora prövningar”

Han fortsätter:

”Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet”, fortsätter han,

Börje Salming är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och slog igenom i Brynäs i början av 1970-talet. 1973 lämnade Salming Sverige för NHL och Toronto där han under sina 16 år fick ikonstatus.

Salming gjorde över 1000 NHL-matcher och över 45 landskamper med Tre Kronor. Han är även invald i både Hockey Hall of Fame och Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

Ska fortsätta kämpa

”Sedan jag var en liten grabb i Kiruna och började spela ishockey i alldeles för stora skridskor, och genom hela min karriär i NHL, har jag kämpat. Det tänker jag fortsätta att göra. Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård”, säger Salming och avslutar uttalandet på följande sätt:

”Jag förstår att det är många som vill höra av sig till mig och familjen, men jag ber er att istället skänka oss en varm tanke. Det här kommer att bli en svår resa, men jag hoppas kunna höra av mig när tiden känns rätt. Tills dess hoppas jag att ni förstår och respekterar beslutet att vi undanber oss all kontakt.”

ALS

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige idag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.