Joona Ikonnen.

Se Malmös läckra 3-1-mål samt spiken i kistan i spelaren. Foto: Andreas Hillergren/TT

Bottentippade Malmö chockar regerande mästaren Skellefteå i SHL-premiären

Skellefteå åkte till Malmö som regerande mästare och skulle bara ta tre poäng mot bottentippade Malmö.

Men Skåningarna hade annat i planerna och skrällvann med hela 4-1.

– Vi spelade inte ens vår bästa match, säger Malmös Henrik Haapala till SVT Sport.

Media tippade åter igen fjolårsmästaren Skellefteå i toppen av SHL, Malmö i botten.

Och det skulle börja bra för bortalaget. Med två minuter kvar av första perioden visades Malmös nyförvärv Robin Hanzl ut för en hakning. Det skulle den stjärnspäckade powerplay-femman i Skellefteå kapitalisera på.

Bara 20 sekunder in pricksköt supertalangen Axel Sandin-Pellikka in 1-0 till gästerna assisterad av Jonathan Pudas och fjolårets poängkung Oscar Lindberg.

– Vi kommer ut och flyttar puck bra och får långa anfall, men sen blir det en scenförändring i andra, säger Pudas till SVT Sport.

Malmös Carl Persson kvitterade sent i andra perioden, sen var det Malmö för hela slanten.

Skåningarna kom ut helt dominanta i tredje perioden. Först gjorde Joona Ikonen 2-1 efter att Malmö kapitaliserat på ett slarvigt Skellefteå-byte. Sedan utökade Linus Öberg i powerplay efter en uppvisning av läckert passningsspel. Med tio minuter kvar kunde Robin Salo prickskjuta in slutresultatet 4-1.

– Så klart är jag glad över att vi vann matchen, vi spelade inte ens vår bästa match, säger SHL-debutanten Henrik Haapala till SVT Sport.

– Vi kommer inte ur deras momentum, lite det som fäller avgörandet. Vi får ta lärdom av det som varit, nu gäller det att släppa det, säger Pudas.

En rejäl mina att gå på för Skellefteå där Malmö var det klart starkaste laget.

– Onekligen en skalp för Malmö, säger SVT:s ishockeyexpert Jonas Andersson.