Damkronorna hyllar USA: ”Betyder jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna hyllar USA:s damlandslag som satte press på sitt eget förbund för att få bättre ekonomisk ersättning.

– Det betyder jättemycket, framför allt för framtidens flickor, säger Fanny Rask till SVT Sport.

Det var länge osäkert om USA skulle ställa upp i hemma-VM (som inleds i morgon). Efter flera strandade förhandlingar hotade damspelarna med bojkott men i går enades så parterna om ett avtal som ger landslaget förbättrade ekonomiska förutsättningar.

Damkronorna hyllar nu sina amerikanska kollegor.

Damkronorna

– Det betyder jättemycket. Det visar att vi har en slagkraft och kan få igenom. Det kan betyda jättemycket, framför allt för framtidens flickor, säger Fanny Rask till SVT Sport.

”Håller ihop som grupp”

Pernilla Winberg och Johanna Fällman känner en stolthet.

– Ja, speciellt när man ser vilket stöd de har fått från hockeykillar, högt uppsatta inom fotbollen och andra sporter, säger Winberg.

– Det mest imponerande är hur de håller ihop som grupp och står enade. Speciellt att de som blir inringda för att ersätta, tackar nej. Det är ganska coolt, menar Fällman.

Skulle du vara redo att ta kampen som USA:s damer har gjort?

– Helt klart skulle jag kunna göra det. Men jag tror inte att det hade gett lika mycket effekt om vi i Sverige hade gjort det. De har vunnit VM-guld och har en bättre meritlista, säger Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet