Damkronorna vann på straffar mot Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Det var dramatiskt när Damkronorna efter många om och men till slut besegrade Ungern med 3-2 efter straffar.

Matchavgörande straffen gjordes av Hanna Olsson, som inte var helt nöjd efter matchen.

– Vi har inte riktigt studsarna med oss, säger hon till SVT Sport.

Det blev dramatisk när Sverige vann mot Ungern på måndagskvällen. Sverige hade 2-1 inför tredje perioden, men väl där skulle kallduschen komma.

För även om Damkronorna dominerade spelet inledningsvis så kom aldrig 3-1, och istället gjorde Ungern 2-2 på sitt första läge åtta minuter in i perioden. Matchen gick till förlängning, vilket innebar en poäng som säkrade fortsatt spel i A-VM för Ungern.

– Det är väl tack vare att vi inte går in 100 procent varje byte, då ser det ut såhär, säger Hanna Olsson om att laget tappade poäng.

Efter en mållös förlängning krävdes straffar för att utse en vinnare. Men det gick inte snabbt. Först i åttonde omgången kom straffläggningens enda mål när Hanna Olsson med sin tredje straff avgjorde.

Det var andra matchen i rad som Sverige vann på straffar. Förra matchen slutade 4-3 efter straffar mot Tyskland.

Hyllar svenska målvakten

Svenska målvakten Ida Boman, som räddade samtliga straffar från Ungern och 40 skott i matchen, prisades som matchens spelare.

– Lite svajigt från min egen sida, men vi löste det ändå, säger en ödmjuk Boman till SVT Sport.

– Hon är ju fantastiskt duktig målvakt, det vet vi alla. Jätteroligt för henne att gå in och göra en kanonmatch idag. Det är jätteroligt för henne, säger Hanna Olsson, som inte var lika försiktig i sin bedömning av målvaktens insats.

Sverige har nu gruppsegern i egna händer. På tisdag, vid 15.30, möter man Tjeckien. Seger där innebär att gruppsegern är säkrad.

– Det blir en gruppfinal imorgon. Vi vet om förutsättningarna och vet om att de har duktiga spelare. Många av dem är i vår liga också (SDHL) så vi är väl förberedda och kommer ge dem en riktig match, säger Olsson.

Se höjdpunkter från matchen här:

VM

Ungern logo

Ungern

2 - 3

Sverige logo

Sverige

1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 0-1
Frederikshavn
Publik: 345

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.