Damkronornas förre förbundskapten Christian Yngve är död.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Yngve förde Damkronorna till ett OS-brons i Salt Lake City 2002. Foto: TT/SVT

Damkronornas förre förbundskapten Christian Yngve är död

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ishockey har sorg.

Damkronornas förre förbundskapten Christian Yngve har avlidit efter en tids sjukdom, skriver Svenska ishockeyförbundet på sin webbplats.

– Han var en fantastisk människa med världens största hjärta och som alltid hade ett skämt på lut, säger Maria Rooth till Hockeysverige.

Christian Yngve var med från starten av Damkronornas historia och en stor anledning till framgångarna. Han var med både som assisterande och förbundskapten mellan 1989 och 2002, det sista året tog Damkronorna överraskande OS-brons i Salt Lake City.

– ”Lillen” är den som ska ha mest cred för damhockeyns utveckling i Sverige. Han har betytt enormt mycket för damhockeyn. Det här är ett stort tapp och han är redan enormt saknad. En älskad man som gick bort alldeles för tidigt, säger ishockeyprofilen Maria Rooth, som hade Yngve som förbundskapten när hon debuterade i Damkronorna som 15-åring.

På klubbnivå jobbade Christian Yngve för Västerhaninge och AIK.

Christian Yngve blev 61 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.