Juniorkronornas lagläkare Ryan Allenby (höger) startade hjärt- och lungräddning på flygresan hem från Kanada. Foto: Bildbyrån

Fick nödlanda på hemresan – efter hjärtstopp: ”Väldigt dramatiskt”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska spelarnas hemresa från junior-VM i ishockey i Kanada blev dramatisk.

Flyget fick nödlanda på Island efter att en passagerare fått hjärtstillestånd, rapporterar Aftonbladet.

– Många spelare var väldigt skakade och skrämda. Vi har stöttat varandra, säger Juniorkronornas lagläkare Ryan Allenby som startade hjärt- och lungräddning på planet.

De svenska spelarna landade på Arlanda sent i går, omkring klockan 23, efter en lång och dramatisk flygresa hem.

Förutom en lång mellanlandning i Amsterdam tvingades flygplanet också nödlanda på Island efter en akut medicinsk situation.

– En passagerare fick hjärtstillestånd och föll ihop. Vår lagläkare Ryan Allenby startade hjärt- och lungräddning direkt. Vi vet inte hur det gick med personen, men förhoppningsvis gick det bra, säger Leksands Isak Rosén till Aftonbladet.

Ryan Allenby själv berättar för tidningen att han precis hade somnat när Calle Clang kom, ”helt hysterisk”, och berättade att en kvinna höll på att dö.

Han sprang då bak i planet.

”Svårt att hitta hennes puls”

– Där låg en kvinna i 40-50-årsåldern medvetslös på golvet. Jag och en läkarstudent som var på planet startade hjärt- och lungräddning. Vi höll på i 45 minuter till en timme. Hon andades dåligt och var blåaktig. Vi hade svårt att hitta hennes puls, berättar Allenby.

Han har ännu inte fått höra något från flygbolaget om kvinnans status.

De svenska spelarna fick fira in det nya året på ett hotell på Arlanda, berättar Rosén.

– Det var riktigt struligt där ett tag och det blev inte mycket firande av nyårsafton. Men med tanke på omständigheterna så betydde det ingenting.

MER ISHOCKEY: Kaoset kring JVM – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.