• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elias Pettersson stöttar kampen mot rasismen. Foto: TT Nyhetsbyrån/Twitter

Elias Pettersson om rasismen i USA: ”Gjorde mig illamående”

Uppdaterad
Publicerad

Redan som barn engagerade sig Elias Pettersson i kampen för rättvisa för de som har det tufft.

Nu ger han sig in i frågan om rasismen i USA.

”Rasism är inte acceptabelt”, skriver han i ett känslosamt inlägg på Twitter.

När Elias Pettersson var 13 år gammal och bodde hemma i Ånge utvisades hans bästa vänner från Sverige. Under dramatiska former hade polisen tidigt på morgonen kommit och hämtat familjen för att utvisa dem ur landet. Familjen hade sitt ursprung i Armenien men hade bott i Sverige i elva år.

När SVT:s lokalnyheter besökte pojkarnas skola uttalade sig en 13-årig Elias Petterson, och beskrev hur han blev chockad och ledsen.

Påbörjat välgörenhetsprojekt

Utvisningsbeslutet hävdes dock, och knappa tre månader senare kom familjen tillbaka till Ånge.

ARKIV: Här berättar 13-årige Elias Pettersson om känslorna efter utvisningsbeslutet:

Petterssons sociala engagemang har fortsatt, och i SVT:s Hockeykväll Special i våras berättade han om att han har påbörjat ett välgörenhetsprojekt, där han ger biljetter till sjuka barn som får komma till Vancouver Canucks matcher – och detta välgörenhetsarbete vill han utöka.

– I framtiden vill jag skapa en fond eller på något vis samla in pengar till barnsjukhus. Jag tycker det är jobbigt när barn inte har det lika bra som en annan hade det när man växte upp, så det är något jag vill hjälpa till med i framtiden, sade han.

“Djupt sårad och frustrerad”

Elias Pettersson har nu även gett sig in i debatten kring rasismen i USA, som blossat upp efter att George Floyd blev dödad av en polis. På Twitter har han lagt upp ett långt uttalande, tillsammans med ett svart hjärta.

”Jag har velat säga något, men inte varit säker på vad – så nu skriver jag bara det jag har på hjärtat. Jag blev djupt sårad och frustrerad när jag såg mordet på George Floyd. Det gjorde mig illamående, att en polis kunde göra något sånt mot en annan människa. Det är ju de som förväntas skydda oss”, skriver han, och fortsätter:

”Rasism är inte acceptabelt. Rasism har funnits runt oss i för många år och det måste få ett stopp. Jag växte upp i en liten stad och hade en priviligerad barndom, och nu lever jag min barndomsdröm. Jag behövde aldrig gå runt och vara rädd att jag skulle bli dåligt behandlad av folk på grund av de hatar min hudfärg”.

”Få bort rasmismen”

Pettersson skriver även i inlägget att han nu vill lära sig mer om hur de svarta i USA har det och att han ska stå upp för jämlikhet. Han avslutar med en uppmaning.

”Vi är alla unika på vårt eget sätt och bör behandlas jämlikt och med respekt. Så nu ska vi alla vara en del av lösningen, utbilda oss själva och hjälpa till med att få bort rasismen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.