Sven Tumba och hans fru Mona, som hjälpte Jens Lind med dokumentären om den osannolike idrottarens liv. Premiär på SVT Play 18 april.

”En kista filmrullar väckte en svunnen tid till liv”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Aldrig har dokumentärfilmaren Jens Lind hittat en arkivskatt som familjen Tumbas.

Det som skulle bli en film om idrottsfenomenet Sven Tumba blev så mycket mer.

En släktsaga där två helt olika familjer möts – med ingredienser som kärlek, krig och en kunglig romans.

Jens Lind

Dokumentärfilmare, berättare och sportjournalist

Det finns tankar som omedelbart borde få varningsklockorna att ringa. I mitt fall var det när jag sade till mig själv: Att göra en film om Sven Tumba kan väl inte vara så svårt?

Jag hade hyggligt bra koll på hans karriär och med tanke på alla festliga historier som det finns runt en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna, borde det inte vara några bekymmer att göra en berättelse om nationalidolen.

Som ni säkert anar var det en lång resa fram till färdig produkt, som dessutom inte alls blev vad jag hade tänkt mig från början.

Tumba levde sitt liv i överljudsfart. Han hittade ständigt på nya saker, och att reda ut hans insatser som idrotts- och affärsman tog sin tid. De sportsliga hörnstenarna och milstolparna i hans liv finns givetvis med. Ishockey, fotboll, vattenskidor och golf – superstjärnan behärskade allt!

Det främsta skälet till att dokumentären tog en annan riktning var mötet med Svens fru Mona. De var gifta i 51 år, och det föll sig naturligt att en stor del av berättelsen gick genom henne. (Tumba dog hösten 2011.) Hon lät mig gå igenom lådor med osorterat material från deras liv tillsammans.

Det verkliga fyndet var en kista med filmrullar i färg som väckte en svunnen tid till liv. Jag som har grävt en del i arkiv genom åren hade aldrig sett något liknande. Kvalitén var så bra att jag nästan fick nypa mig själv i armen. Filmerna hade tagits av Monas pappa Nils.

Det blev till slut en släktsaga där två helt olika familjer möts. Mona från överklassen träffar Sven från en enklare och brokigare bakgrund. En resa över 1900-talet fram till idag med kärlek, krig och en kunglig romans som ingredienser. Det var mer än vad jag kunde tro när jag aningslöst satte igång med att göra en film om den osannolike Tumba.

/Jens Lind

KLIPP: SVT sänder dokumentär om Sven Tumba

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.