SVT Sports expert Jonas Andersson. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Förlorar i ärlighetens namn rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk kollaps mot Finland i gruppfinalen.

Då ser SVT Sports expert ett återkommande problem.

– 60 procent i boxplay är naturligtvis ohållbart om Sverige ens ska ha en chans att ta sig förbi kvartsfinalen, säger han.

Sverige spelade bländande hockey i två perioder mot Finland i gruppfinalen och såg länge ut att gå mot en betryggande seger efter att ha gått upp i 3-0 i mittakten.

– Man jobbar stenhårt i varje närkamp, åker mycket skridskor, får ner pucken djupt och får till långa anfall. Tack vare detta drar man på sig mycket utvisningar och får också chansen att spela powerplay, en spelform som fungerat riktigt bra i turneringen så här långt – mycket tack vare Tömmernes, Pudas och Wallmark, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

OS i Peking 2022

KLIPP: Tre Kronor klappade ihop mot Finland

Men via två finländska mål i powerplay kom lejonen ikapp i slutperioden.

Det oroar Andersson.

– I den tredje perioden händer exakt samma sak som i de tidigare matcherna mot Lettland och Slovakien, det vill säga att Sverige börjar spela på resultat och blir passiva. Mer än så krävs inte för att matchbilden drastiskt skall förändras. Precis så blev det även nu i matchen mot Finland där det sköljer i våg efter våg och i ärlighetens namn förlorar Sverige till slut rättvist.

– Sverige kommer inte att vinna den här turneringen på skönspel, det visste vi redan innan allt drog igång. Däremot hade jag räknat med att boxplay skulle fungera mycket bättre än vad det gjort hittills. Sverige ligger sist i boxplaystatistiken på 60 procent och det är naturligtvis ohållbart om Sverige ens ska ha en chans att ta sig förbi kvartsfinalen.

Nu väntar med stor sannolikhet Kanada i kvarten på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet