Fler filmningar i höst än tre senaste säsongerna: ”Lång väg att vandra”

Uppdaterad
Publicerad

Fem anmälningar för filmning på de tre senaste säsongerna. Men bara sedan i höstas har tio spelare bestraffats för samma förseelse. Det har varit effekten av SHL:s extra fokus på att bli kvitt filmningar.

– Vi har fortfarande en lång väg att vandra, säger domarchefen Tomas Thorsbrink till SVT Sport.

Inför säsongen berättade SHL att de den här säsongen skulle satsa extra hårt på att få bort filmningar. Det har lett till att man den här säsongen redan har bestraffat fler filmare än de tre senaste säsongerna tillsammans.

– Vi ser en viss förbättring, men vi har fortfarande en lång väg att vandra. Det handlar inte framför allt om rena divings där man kastar sig utan att något händer, utan mycket förstärkningar. Där ser vi en fortsatt trend som inte är bra.

”Har fått bra genomslag”

Thorsbrink förklarar vad han tycker att deras satsning under hösten har gett för resultat.

– Jag tycker man ser tydligt på några spelare att de nu är duktigare på att försöka stå upp även om de till exempel blir lite fasthållna. Vi har fått bra genomslag hos lagen, tycker jag.

Den har säsongen har en så kallad referensgrupp kollat på över 40 filmningsfall i efterhand och i dagsläget har man skickat tio vidare till disciplinnämnden.

– Det är verkligen inte så att vi letar filmningar. Om man ska vara självkritisk kanske vi egentligen borde ha skickat några fler.

”Varför inte avstängning?”

När en spelare fälls för filmning av discisplinnämnden får han 5 000 kronor i böter, men ingen avstängning. Det menar SVT Sports expert Jonas Andersson att är fel.

– Varför skulle man inte kunna få avstängning? Det är ju först då det får sportsliga konsekvenser. Tyvärr ger filmningar ibland sportsliga fördelar och så länge det gör det så kommer spelare att försöka utnyttja det. Man är på rätt väg, men absolut inte där än, säger han.

SE MER: Anton Rödin är en av spelarna som bestraffats för filmning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.