Under onsdagen meddelade 43 spelare att de inte ställer upp för Damkronorna i veckans planerade försäsongsläger i Stockholm och i nästa veckas träningsturnering i Finland. Anledningar är flera, bland annat att avtalet gällande ersättningar under landslagssamlingar inte förlängts.
Förra säsongen, när Damkronorna spelade i VM:s A-grupp och inte i B-gruppen som blir fallet nästa år, stöttade Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL landslaget med 800 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst. Detta efter att flera damspelare hade uppmärksammat den tuffa, ekonomiska situationen.
Enorma löneskillnader
I Finland får spelarna pengar för förlorad arbetstid i samband med landslagssamlingar och ekonomiskt stöd från nationens olympiska kommitté. Damkronornas stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) drogs in efter misslyckandet i OS i Pyeongchang 2018 då laget slutade sjua.
– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka, säger Pasi Mustonen, förbundskapten för Finlands damlandslag som tog VM-silver på hemmaplan i våras, till nyhetsbyrån SPT.
Svenska ishockeyförbundet delar inte ut någon ersättning till något av sina landslag. Men i klubblagsmiljöerna lever herr- och damspelarna i olika verkligheter. Tre Kronor har spelare som tjänar miljoner om året både i NHL och i SHL. Damkronornas SDHL-spelare får merparten av sin inkomst genom civila jobb vid sidan av ishockeyrinken.
Enligt SVT var SDHL-spelarnas genomsnittliga ersättning från klubbarna 3,6 procent av vad en manlig toppspelare tjänade i Sverige i december 2017.
Påverkar turnering
– Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden, säger Mustonen.
Svenska ishockeyförbundet uttalade sig via ett pressmeddelande under onsdagen.
”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna”, sade generalsekreteraren Tommy Boustedt.
Spelarnas beslut om bojkott kom bara sex dagar före den stundande femnationsturneringen i Vierumäki, S:t Michel och Kervo som pågår 20–24 augusti.
– Spelarna är helt rätt ute, men tajmningen är fel. De kunde ha meddelat i god tid att de inte spelar turneringen. Nu påverkar deras besked många personer, säger Pasi Mustonen.