Funktionärer utsattes för hot och våld efter avbrottet mellan Västerås och Djurgården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I spelaren ovan ser du ett klipp från hockeyallsvenska mötet mellan Västerås och Djurgården avbröts efter pyroteknik på läktarna. Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

Fler klubbar straffas med flaggförbud – Djurgården överklagar beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Först åkte Västerås IK på ett flaggförbud.

Nu har fler klubbar straffats.

Luleå, Djurgården och Troja-Ljungby har alla fått ”förbud mot supporterartiklar” i flera matcher.

– Vi från Djurgården kommer självklart att skicka en överklagan på beslutet, säger Djurgårdens säkerhetsansvarig Michael Väyrynen till SVT Sport.

Efter att supportrar har maskerat sig under så kallade ”overhead-flaggor” (OH-flaggor), för att sedan bränna av pyrotekniska pjäser, har svenska hockeyförbundets tävlingsnämnd nu delat ut fler förbud.

Västerås IK har ett flaggförbud sedan innan, men nu kommer även Luleå, Djurgården och Troja-Ljungby att ha ”förbud mot supporterartiklar”. Djurgården har fått förbud i tio bortamatcher, Troja-Ljungby i fem bortamatcher och Luleå i fem hemmamatcher.

Med supporterartiklar menas i detta sammanhang: alla former av overheadflaggor, banderoller, flaggor på pinnar, tygstycken, pappersark etc.”, står det på förbundets hemsida. De skriver även:

”Anledningen till besluten om förbud mot supporterartiklar är att sådana har använts som maskering, för att hindra en rättssäker identifiering av individer som utfört ordningsstörningar i samband med ishockeymatcher.”.

Djurgården kommer att överklaga

Förbudet mot Djurgården sker på grund av en match mot Västerås IK där brandlarmet utlöstes efter att pyroteknik hade bränts av. Djurgården står inte bakom beslutet och kommer att överklaga.

– Det är inget beslut vi accepterar. Vi från Djurgården kommer självklart att skicka en överklagan på beslutet. Det kom ganska nyligen för oss också så vi har inte hunnit granska allting till hundra procent, vi ska ta ett möte på kvällen och gå igenom beslutet så vi kan ge ett svar, säger Djurgårdens säkerhetsansvarig Michael Väyrynen till SVT Sport.

Vad tror du att det kommer ge för följder?

– Svårt att säga men supportrarna är en viktig del av sporten, speciellt våra som har ett ganska stort bortafölje. Vad följderna kommer att bli är svårt att spekulera i.

Tror du att det kommer att stoppa folk från att maskera sig när förbudet hävs?

– De personerna som vill göra saker kommer att göra saker oavsett om det finns ett beslut i det eller inte.

– Det pratas mycket om kollektiv bestraffning att få individer begår brotten och det ska inte straffa flera hundratals supportrar. Det är tråkigt att flera andra blir drabbade av enskilda individers beteende. Pyrotekniska pjäser, speciellt i inomhusarenor, är inte en bra grej. De som begår brotten ska straffas och lagföras. Där står vi behjälpliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.