Florida Panthers gjorde det till slut. För första gången i klubbens historia får de lyfta Stanley Cup-bucklan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Florida Panthers historiska – vinner sin första Stanley Cup någonsin

Florida Panthers gjorde det till slut. För första gången i klubbens historia får de lyfta Stanley Cup-bucklan. Efter 2-1 i den sjunde och avgörande matchen mot Edmonton fick de lyfta trofén framför en hemmapublik i extas.

– Känns lite overkligt, säger slutspelssensationen Gustav Forsling till SVT Sport.

Aldrig någonsin hade Florida Panthers vunnit Stanley Cup. I fjol var det nära, men till slut besegrades man av William Karlssons Vegas Golden Knights.

Men i år var det Panthers tur.

Stanley Cup

Med kniven mot strupen och tre raka förluster pekade mycket åt att Edmonton Oilers, anfört av superstjärnan Connor McDavid, skulle få fullborda sin historiska vändning från 0-3 – något senast gjordes för 82 år sedan.

Stenlund: ”Helt otroligt”

I stället skrevs annan historia. Efter 2-1 i den sjunde, avgörande matchen var det Panthers som fick lyfta den 15 kilo tunga pokalen.

– Helt otroligt, det här är något man velat uppleva hela sitt liv, nu står man här, säger Kevin Stenlund till SVT Sport.

Tidigt i den första perioden, efter ett power play, styrde Carter Verhaeghe in ledningspucken. Matchen skulle också få någorlunda svenskprägel när Mattias Janmark kvitterade två minuter senare. 31-åringen fick ett friläge och överlistade Sergej Bobrovskij.

Missade öppet mål

Sam Reinhart, som varit en besvikelse i slutspelet, klev fram när det behövdes som mest. Sent i den andra perioden pricksköt 28-åringen in ledningsmålet, vilket också blev slutresultatet 2-1.

– Kändes som att det var meningen att vi skulle vinna här hemma, det ska bli otroligt att få ta hem bucklan, säger Linköpingssonen Gustav Forsling.

Connor McDavid och Edmonton hade sina chanser att kvittera och superstjärnan med Zach Hyman hade bland annat öppet mål med sju minuter kvar, men lyckades på något märkligt sätt inte få in pucken bakom Bobrovskij.