Hattrick av Gustafsson när Växjö slog Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

Avgående tränaren Sam Hallam var känslosam efter att för sista gången ha coachat sitt Växjö i en seriematch på hemmais. Segern med 5–2 mot Frölunda stärkte smålänningarnas chans att gå direkt till kvartsfinal.

– Jag hoppas att den här segern ska få oss att slappna av lite mer, säger Hallam.

Två bortamatcher i grundserien samt ett SM-slutspel återstår innan Sam Hallam byter tränarjobbet i Växjö mot uppdraget som förbundskapten för Tre Kronor. Hallam efterträdde Jan Karlsson i oktober 2012 och har sedan dess varit Växjös huvudtränare under 258 grundseriematcher på hemmaplan i elitserien/SHL.

Det blev en speciell kväll för Växjös mångårige tränare som, hittills, lett klubben till tre SM-guld.

– Ärligt talat, det har varit en ganska jobbig dag, säger en märkbart känslosam Sam Hallam efter slutsignalen.

Skönt att få vinna sista seriematchen på hemmais?

– Mycket.

Hattrick av Gustafsson

Redan i matchminut tre tog Frölunda ledningen. Johan Sundström var siste spelare på pucken, men målet krediteras till stor del Elmer Söderblom vars snygga dragningar öppnade upp yta i anfallszon.

Två mål av Glenn Gustafsson, både gångerna fint framspelad av Pontus Holmberg, samt en fullträff av Richard Gynge vände matchen till Växjös fördel.

– Vi låter dem göra tre mål, även om de är effektiva, tycker Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Glenn Gustafsson var desto mer belåten över dessa sekvenser i matchen.

– Det är mycket såna moment under matcherna, det gäller att vinna sina kamper och ha en bra forechecking, säger Gustafsson till TT.

Radan Lencs kanonträff, som betydde reducering till 2–3, gav Frölunda nytt hopp inför den tredje perioden. Men Joel Perssons 4–2-mål stängde matchen. I slutskedet tog Frölunda ut sin målvakt Niklas Rubin och då passade Glenn Gustafsson på att bli tremålsskytt.

”Stora ambitioner”

Såväl Växjö som Frölunda befinner sig just nu i varsin tabellposition som leder direkt till kvartsfinalspel.

– Jag, liksom min kollega (Roger Rönnberg), har en del att fundera kring hur vi ska få ihop det. Vi har båda stora ambitioner för den tid som kommer, säger Sam Hallam.

Nyckeln för att bli en vinnare i den tajta kampen kring topp sex-strecket är att inte tänka för mycket, menar Glenn Gustafsson.

– Vi har allt i egna händer, vi går ut och spelar för att vinna, säger tremålsskytten inför Växjös två avslutande bortamatcher.

Såväl Frölunda som Växjö har 80 poäng, men göteborgarna har hela fyra matcher på sig att greja de poäng som behövs för att stanna kvar ovanför kvartsfinalstrecket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.