Henrik Lundqvist var utanför matchtruppen när Rangers slog Carolina i natt. Foto: Bildbyrån

Henrik Lundqvist inte med i truppen – för första gången någonsin

Uppdaterad
Publicerad

New York Rangers är glödheta och tog i natt sin sjätte seger på de sju senaste matcherna.

Men målvakten Henrik Lundqvist, 37, är fortsatt i frysboxen.

För första gången någonsin i NHL-karriären fanns svensken inte ens med i matchtruppen.

Petade Lundqvist behövde inte ens byta om i nattens 5-2-seger borta mot Carolina.

Den tidigare givne förstemålvakten fick i stället se ryske Igor Sjestiorkin rädda 27 skott och göra en ny kanonmatch.

– Men det var Henriks eget beslut. Han tränade hårt under dagen och tyckte själv att det var bättre om (Aleksandr) Georgijev satt i båset, säger tränaren David Quinn efteråt.

Oavsett vilket lär inte ryktena om en trejd till Colorado minska efter nattens match.

Zibanejad poängbäste svensk i NHL

Mika Zibanejad stod för ett mål och två assist och är nu Sveriges främste poängplockare i NHL den här säsongen. Med sina 59 poäng (27+32) passerade han Elias Petterssons 58 (24+34).

Zibanejad öppnade målskyttet i slutet av första perioden när han snodde åt sig ett friläge och läckert lyfte in en backhand i nättaket.

Carolina kvitterade tidigt i andra perioden innan Rangers gick upp till 3-1 efter två (!) tydliga försök till passningar som styrdes via en motståndarskridsko och in bakom Petr Mrázek i kassen.

I tredje bjöd Zibanejad på en fin piruett när han spelade fram Artemij Panarin till 4-1 i powerplay. Rangers nummer 93 var också oerhört nära att göra ytterligare ett mål, men den gången stod Mrázek för en enorm räddning med plocken.

Tränaren hyllar rookiemålvakten

Tränare David Quinn hyllade rookiemålvakten Sjestiorkin efteråt. Ryssen har vunnit åtta av sina nio första NHL-matcher sedan han kallades upp från farmarligan.

– Han är riktigt het just nu. Vi har förtroende för alla våra målvakter, men Igor är den som vinner matcher just nu. Han höjer självförtroendet hos hela laget, säger Quinn.

Sedan Henrik Lundqvist kom till NHL 2005 har han aldrig tidigare varit utanför matchtruppen om det inte handlat om en skada.

ARKIV: Rangers vann – Lundqvist bänkad igen (20 februari 2020)

NHL

Carolina Hurricanes logo

Carolina Hurricanes

2 - 5

New York Rangers logo

New York Rangers

0-1, 1-2, 1-2
PNC Arena, Raleigh, NC
Publik: 18680

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.