Foto: Bildbyrån/Privat

Henrik Lundqvist inför tröjhissningen: ”Blir ett minne för livet”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist lämnade Sverige i all hast – det smarta draget inför historiska ceremonin om en vecka.

– Det börjar ihop sig. Det blir ett minne för livet, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

Henrik Lundqvist och hans familj firade jul hemma i Göteborg för första gången sedan 2012, något de sett fram emot, men när personer i deras omgivning började bli sjuka bestämde sig familjen för att ta sig tillbaka till New York tidigare än de tänkt.

Det är ju bara en vecka kvar till den uppmärksammade tröjhissningen i Madison Square Garden, då Lundqvists nummer 30 ska pensioneras för alltid och hissas upp i det ikoniska taket i den ikoniska arenan på Manhattan. Ingen Rangers-spelare kommer någonsin att spela med nummer 30 på ryggen igen.

Och ingen svensk har tidigare fått sin tröja upphissad i Madison Square Garden.

Slutsålt inför ceremonin

Biljetterna sålde slut snabbt trots att priserna sköt i höjden – ceremonin kommer att hållas en timme före New York Rangers möte med Minnesota på fredagkvällen. Det blir höjdpunkten, crescendot, på ”30 Days of Henrik”. En månad av hyllningar.

Henrik Lundqvist kommer att ha hela sin familj samlad på fredag och en stor grupp vänner från både när och fjärran sluter upp.

– Det känns fantastiskt att få uppleva detta med vänner och familj på plats. Det blir ett minne för livet, säger Lundqvist.

Som blir NHL-historiens nionde svenska spelare vars nummer pensioneras.

ARKIV: Lundqvist: ”Ett nytt kapitel i min historia” (20 augusti 2021)

NHL-svenskar vars nummer pensionerats

Börje Salming

Mats Sundin

Markus Näslund

Nicklas Lidström

Peter Forsberg

Daniel Alfredsson

Henrik Sedin

Daniel Sedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.