Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Andersson vill se tränarbyte i Brynäs om det blir kval. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Då ska Manner bort – det är givet”

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs är näst sist i SHL då sex omgångar återstår. Man riskerar att hamna i sitt andra negativa kval på tre år. Om så sker tycker SVT:s expert Jonas Andersson att tränaren ska sparkas.

– Då ska Manner bort, det är givet, säger han i ”Hockeykväll”.

Brynäs går en kamp med HV71 om att undvika kval. För att de ska lyckas har Jonas Andersson ett par saker han tycker att man behöver åtgärda omedelbart.

Det första är att byta spelsystem.

– Med det menar jag det defensiva, det som skulle vara det finländska. Men de spelar inte bra defensivt. De backar hem, men det som händer är de ger momentum till det andra laget. Det är ett defensivt spelsystem, utan att defensiven fungerar. Det är helt kasst och det måste de förändra, säger experten.

Andersson vill också se att stjärnorna måste få mer istid.

– Nu har man den truppen man har, då måste man identifiera sina topp sex-spelare. Oula Palve, Dmytro Timasjov, Anton Rödin och Greg Scott är sådana. Johan Larsson är också en sådan som ska ha mycket istid. De ska matchas mycket hårdare, även om de inte har levererat tidigare.

Om man trots åtgärder inte lyckas undvika kval menar Andersson att bara en sak återstår.

– Då ska Manner bort, det är givet. Det handlar om den mentala aspeketen. De måste få en in tilltro, säger han och fortsätter:

– Senast de var i kval kom Josef Boumedienne och Nils Ekman in till den första kvalmatchen, så det behöver inte vara någon uppstartsfas. Det handlar inte så mycket om hockey då, utan det handlar om det mentala och att våga spela ut. Då behöver du en annan röst och ett annat spelsystem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.